25 godina misništva

New York: Fra Nikola Pašalić proslavio srebreni svećenički jubilej

2. svibnja 2023. u 8:51

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: fra Iko Skoko

U njujorškoj župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u nedjelju je fra Nikola Pašalić zahvalio Gospodinu za 25 godina misništva.

Hrvatska župa u New Yorku utemeljena je prije točno 110 godina. Ovo je priča o tome kako su Hrvati sačuvali vjeru u središtu svijeta!

Rijetka su svjetska prostranstva na koja noga hrvatskog čovjeka nije kročila pa tako ni „obećana zemlja“ Amerika nije bila izuzetak. Među prvim Hrvatima doseljenicima u Ameriku bili su otočani i pomorci koji su išli trbuhom za kruhom. Kako su išli ljudi, tako su za njima krenuli i njihovi duhovni pastiri – fratri. Prva hrvatska župa […]

Prije svete mise sve prisutne je pozdravio župni vikar fra Lovro Šimić i u kratkim crtama predstavio fra Nikolin život od rođenja u Šuici 1971., svećeničkog ređenja u Zagrebu 1998. do župničke službe na hrvatskoj župi u New Yorku.

Fra Nikola je rekao kako želi zahvaliti Bogu koji ga je stvorio, pok. roditeljima Marku i Ivi koji su ga rodili i odgajali u vjeri, obitelji, brojnim prijateljima te svima onima koji su ga kroz život pratili, kao i vjernicima župa na kojima je djelovao.

fra Iko Skoko

U misne nakane uvrstio je svoje pokojnike i pokojnike župa u kojima je djelovao. Na poseban način zahvalio je župljanima u New Yorku čiji je voditelj od 2006. Prigodnu propovijed održao je fra Ivica Majstorović, župnik Hrvatske župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u kanadskom Londonu. S fra Nikolom prijateljuje od sjemenišnih dana u Visokom. Za njega jedna od konstanti u fra Nikolinu životu je odgovornost koju je zamijetio kod njega u sjemeništu, a očituje se u svemu što fra Nikola radi.

Hrvati u New Yorku otvorili novu sezonu događaja: Ovdje kažemo Bože čuvaj Hrvatsku, ali i God bless America

U Hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku u nedjelju je nakon svete mise koju je predslavio fra Nikola Pašalić, održan tradicionalni godišnji župni banket. Župljani su se okupili u dvorani Hrvatskog centra gdje su se upoznali s časnom sestrom Mirelom Kurevijom koja je prvi put došla u njihovu […]

Pjevane dijelove predvodio je Veliki župni zbor. Hrvatska crkva na 41. ulici, koja nosi počasno ime Kardinal Stepinac, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

fra Iko Skoko

​Nakon mise slavlje je nastavljeno u velikoj župnoj dvorani u prizemlju crkve. Program je vodio fra Lovro Šimić, a započeo je molitvom te američkom i hrvatskom himnom koje su izveli mladi župljani, inače članovi Kolo grupe kardinal Stepinac. Lijepim pjesmama druženje u dvorani uljepšao je Viktor Šarić. Fra Nikola je završio program slavlja još jednom zahvaljujući svima na dolasku te onima koji su sudjelovali u uređenje crkve, pjevanju, pripremanju banketa, ali posebno fra Lovri na koordinaciji organizacije.

Stepinčevo u New Yorku. Krčki biskup pozvao mlade da češće dolaze u domovinu

U Hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Placeu u New Yorku u nedjelju je svečano proslavljen spomendan blaženog Alojzija Stepinca. U koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem misno slavlje predvodio je fra Iko Skoko, piše IKA. Fra Iko je u propovijedi rekao kako obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu […]

​Fra Nikola je rođen u Šuici 6. studenog 1971. Školovao se u Šuici, Visokom, Dubrovniku i Zagrebu. Kardinal Josip Bozanić zaredio ga je za đakona 19. listopada 1997., a za svećenika 27. lipnja 1998. u zagrebačkoj katedrali. Fra Nikola je bio župni vikar u Župi Kraljice Mira u Norvalu (Kanada) od 15. listopada 1998. do 14. listopada 2000. i u Župi Presvetog od Srca Isusova u Chicagu od 14. listopada 2000. do 7. rujna 2001. Župnik je bio u Župi sv. Lucije u Toyu (Detroit) od 7. rujna 2001. do kolovoza 2006. Službu župnika obnaša u Župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku od kolovoza 2006.

fra Iko Skoko