OD KOČERINA DO SAULT STE. MARIE

Novi broj Franjevačkog vjesnika donosi veliku životnu priču fra Veselka Kvesića: Kada jednoga dana odeš od kuće, nitko te neće pitati jesi li gladan ili žedan

10. lipnja 2021. u 10:24

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Jozo Grbeš

Vijesti

FOTO: Franjevački vjesnik

Dragi čitatelji, čitati je duhovna hrana duše. Naš um može biti prljav ili čist. Zavisi čime ga hranimo.

“Kao što čitanje loših knjiga ispunjava um ovozemaljskim i toksičnim osjećajima, tako čitanje pobožnih djela puni dušu svetim mislima i dobrim željama”, sv. Alfons M. Liguori.

Izišao novi broj Franjevačkog vjesnika – s pričama koje imaju i snagu i dubinu

Sjećanje na događaje i ljude koji su hodili ovim stazama prije nas, nestalnost, ali i važnost sadašnjeg trenutka te duhovnost koja čuva dušu od tjeskobe, sve je to dio našeg Franjevačkog Vjesnika iz broja u broj. U ovom Vjesniku dijelimo s vama: sjećanje na 40 godina Međugorskih ukazanja, razmišljanje o korizmi, svećeništvu, važnosti okupljanja u […]

Da, to je smisao našega Vjesnika. Čitati dobro i samo dobro čitati. Širiti radosnu vijest dobrim tekstovima! Čitanje učiniti molitvom koja spoznaje Božje djelo među nama. Čitati dobro znači hraniti dušu istinom!

Prije 16 stoljeća sv. Jeronim je to izrekao riječima koje izgovoriše istinu: “Kada molimo, mi govorimo Bogu; kada čitamo, tada Bog govori nama”.

Vrijeme u kojem živimo puno je prljavštine. Knjige, filmovi, internet, društvene mreže zagađuju, truju, lažu, a mi kršćani šutimo i prihvaćamo.

Naša je zadaća vidjeti! Stoga ovaj Vjesnik ima upravo tu zadaću. Vjerujemo da će ovi divni tekstovi o sv. Josipu, važnosti odmora, svecima, osobnim iskustvima, važnosti Međugorja, sjećanjima na bolne dane prošlosti, događajima u našim zajednicama i ostalim vijestima učiniti vaše vrijeme lijepim i bogatim iskustvom.

Hvala našim čitateljima koji vjerno prate i čitaju naša izdanja. Najnovije možete preuzeti na ovoj poveznici…

Naslovnica

Hrvatski franjevački vjesnik službeno je glasilo hrvatskih franjevaca Kustodije Svete Obitelji. Fratri imaju dugu povijest izdavačke djelatnosti koja je započela još u domovini, a nastavila se na osobit način u Chicagu gdje je više od 60 godina djelovala Franjevačka tiskara u kojoj je tiskano mnoštvom vjerskoga, duhovnoga, kulturnoga i političkoga sadržaja hrvatske emigracije iz Amerike i Kanade, ali i iz drugih mjesta.

U Chicagu su tako fratri izdavali brojne knjige, studije, romane, udžbenike za nastavu hrvatskog jezika u dijaspori i dr., a među najpoznatijim izdanjima bili su tjednik Danica, Hrvatski kalendar te Hrvatski katolički glasnik. Sva ova izdanja sada su digitalizirana i čuvaju se u Hrvatskom etničkom institutu u Chicagu.

Franjevački vjesnik započeo je kao interni listić među franjevcima, a s vremenom je postao novina magazinskog tipa u kojem svoj prostor pronalaze brojne nama bliske teme, vijesti iz crkve i reda, vijesti iz domovine te događaji koji obilježavaju živote naših župa koje su središta duhovne i nacionalne obnove našeg naroda u iseljeništvu.

U 36 godina svoje povijesti Vjesnik je izdan više od 100 puta (najčešće tri puta godišnje), a u ovo novije vrijeme redovito će izlaziti svaka tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje: proljetni broj susret Uskrsu, ljetni ususret sv. Anti, jesenski ususret sv. Franji te zimski broj ususret Božiću.

Izišao novi broj Franjevačkog vjesnika – izdanje u znaku velikih obljetnica

Dragi prijatelji, Dijeleći s vama put, dijelimo i brigu za vas. Ovo vrijeme je mnoge iscrpilo, mnoge udaljilo, ali vjerujemo i mnoge približilo Kristu i vlastitoj duši. Ovo je i vrijeme mistike, kada malo dublje gledamo i vidimo dalje. To vrijeme uvijek traži mudrost, mudrost prošlih vremena i mudrost naših iskustava. Mi u ovom božićnom […]

Hvala vam što koračate zajedno s nama i što Vjesnik pronalazi mjesto u vašemu domu i u vašoj obitelji. Bog vas blagoslovio, a Marija Kraljica mira i Majka našega naroda neka vas uvijek prati svojom blizinom i pomoć.