fra David Zrno

Objavljen dnevnik fratra iz Amerike koji je djelovao u najkritičnijim vremenima hrvatskoga naroda

28. srpnja 2021. u 9:36

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Naslovnica

Katolička crkva u Hrvata nastoji već od kraja 19. stoljeća pratiti hrvatske iseljenike u Sjedinjenim Američkim Državama te osnivati hrvatske župe za njih – župe koje su u tom dalekom svijetu do danas ostale ne samo crkvene ustanove, nego i dio stare domovine.

Predstavljena knjiga o hercegovačkim misionarima u Africi

U dvorani franjevačkog samostana u Tomislavgradu, u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ koju zajednički organiziraju Općina Tomislavgrad, Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, jučer je predstavljena monografija “Misionari u Africi”, autora fra Roberta Jolića. Uz spomenutu monografiju predstavljena je i knjiga “Duvno u hrvatskoj književnosti”, urednika Slobodana Prosperova Novaka, javlja portal tomislavcity.com. […]

Prva hrvatska župa utemeljena je u Pittsburghu 1895. godine. Nakon toga osnovane su i brojne druge. Neke postoje do danas. No beskrajna američka prostranstva, u kojima je živio veći ili manji broj hrvatskih iseljenika, ostala su kroz cijelo to vrijeme „nepokrivena“, dakle bez hrvatskih župa.

Tu je prazninu, uz nekolicinu drugih hrvatskih misionara, nastojao „popuniti“ i dr. fra David Zrno, rodom Duvnjak, član Hercegovačke franjevačke provincije: on je, počevši od 1930., putovao tisućama kilometara ne bi li dospio do bezbrojnih hrvatskih kolonija diljem Amerike (dijelom i Kanade), koje su živjele daleko od hrvatskih župa i svećenika te im držao misije, slavio s njima svete mise i nastojao ih sačuvati za Katoličku crkvu i hrvatski narod.

O tome je vodio opširan Dnevnik koji je danas izvanredno svjedočanstvo o stanju hrvatskoga naroda u Americi i Kanadi u tim desetljećima. Fra David je, premda je u početku planirano ostati samo godinu-dvije, u Americi ostao cijeli svoj aktivni život, a od 1935. do 1949. godine, u najkritičnijim vremenima u povijesti hrvatskoga naroda u domovini, bio je komisar (poglavar) hrvatskih franjevaca u Americi te je za Komisarijat, hrvatske iseljenike u Americi, kao i za Crkvu i hrvatski narod u domovini učinio iznimna djela – o kojima se dijelom govori i u ovoj knjizi.

Objavljena knjiga najistaknutijeg hrvatskog sociologa u dijaspori

U dosad objavljenoj 41 knjizi niza “Hrvatska katolička baština 20. stoljeća”, Glas Koncila omogućio je čitateljima da na jednom mjestu pronađu najvažnije katoličke intelektualce 20. stoljeća, piše IKA. Tako su objavljeni najvažniji naglasci njihova djelovanja i stvaranja u zauzimanju za dostojanstvo čovjeka, kršćanina i umjetnika. Svrha je biblioteke, u suvremenom proučavanju, valorizaciji i popularizaciji niza […]

Veliki fra Davidov životopis napisao je dr. fra Robert Jolić te tekst njegova Dnevnika popratio s gotovo 300 bilježaka. Na kraju je donio i kratki prikaz povijesti hrvatskih župa u Americi koje se spominju u Dnevniku, kao i kratke životopise hrvatskih svećenika u Americi, koje također spominje fra David u svome Dnevniku.

Djelo se može nabaviti ili naručiti u Knjižnici hercegovačkih franjevaca u Mostaru.