Hrvati u Srbiji

Obrazovanje na hrvatskom jeziku dobilo prvu pokrajinsku prosvjetnu inspektoricu

4. veljače 2021. u 10:12

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Nakon 19 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, pri Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine otvoreno je novo radno mjesto savjetnika – pokrajinskog prosvjetnog inspektora, na koje je imenovana diplomirana pravnica Jelena Kujundžić.

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije. Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi […]

“Inspekcijski nadzor u prosvjeti jest i mora biti u službi unaprjeđenja kvalitete obrazovanja. Osim kontroliranja zakonitosti rada ustanova i odgovornih osoba, kako preventivnim tako i represivnim mjerama, štitit ćemo interese djeteta, učenika i uposlenih u ostvarivanju njihovih zakonskih prava i obveza”, rekla je Kujundžić.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji više od deset godina ističe potrebu za cjelovitom izgradnjom obrazovanja na hrvatskom jeziku u institucionalnom smislu.

“S prosvjetnim inspektorom cijeli je sustav obrazovanja dodatno osnažen te je osiguran preduvjet stalnog unaprjeđenja kvalitete nastave na hrvatskom jeziku. Čvrsto vjerujem da će nastava na hrvatskom jeziku od sada biti još kvalitetnija i da ćemo i preostale izazove u dijelu inspekcijskih poslova uspješno razriješiti. Tu prije svega mislim na Grad Suboticu”, dodala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Hrvati u Srbiji skupili 32 tisuće kuna

Krajem prošle godine Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazali su solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj. Temeljem dogovora ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, odlučeno je da će se za stradale prikupljati isključivo financijska pomoć i to preko računa Fondacije “Cro-fond”. “Odaziv onih koji su podržali ovu akciju […]

“Zahvalni smo na proaktivnom odnosu Pokrajinske Vlade i pripadajućeg tajništva, a vjerujemo da će i druge razine vlasti slijediti ovaj primjer, budući da ovime nisu iscrpljene sve potrebe koje postoje za institucionalno zaokruživanje obrazovanja na hrvatskom jeziku! Naglasit ću još kako je i ovo postignuće posljedica zajedničkog i sinkronog djelovanja HNV-a i DSHV-a u ostvarivanju definiranih ciljeva”, zaključio je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.