Hrvati u Göppingenu

Okupljeni prvi put nakon dvije godine proslavili svog zaštitnika

3. svibnja 2022. u 0:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: M. BELOŠEVIĆ/IKA

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu blagdan svoga zaštitnika proslavili su svečanom misom koju je u crkvi Christkönig u nedjelju predvodio fra Ivica Jurišić, voditelj Zajednice i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, javlja IKA.

Prvopričesnici i krizmanici iz Göppingena i Geislingena pripremili darove za djecu Petrinje

Ovih dana u Göppingenu i Geislingenu predstavili su se kandidati za krizmu, njih čak 63. Molitvom vjernika i drugim prigodnim molitvama sudjelovali su na misnom slavlju. U prinosu darova donijeli su vrećice sv. Martina u koje su stavili svoja iznenađenja za djecu iz Petrinje… “Darove, zajedno s darovima kandidata za svetu pričest, poslat ćemo u […]

U ulaznoj procesiji uz ministrante, relikviju su u crkvu unijeli članovi kulturne udruge Matica Hrvatska predvođeni predsjednikom Jozom Bešlićem. Na početku mise pročitan je životopis, a zatim je blagoslovljen relikvijar-reljef s likom blaženika, rad akademskog kipara fra Joakima Gregova.

Na misi su pjevali zborovi iz Göppingena i Geislingena predvođeni orguljašicama Marijom Perić i Martom Bogdanović. Zborovi su za tu prigodu uvježbali Himan u čast bl. Jakovu “Slavni sine”. Nakon mise prvi put nakon dvije godine uslijedilo je druženje kod obiteljskog stola u župnoj dvorani.

Hrvatska katolička zajednica u Göppingenu jedina je hrvatska župa u svijetu kojoj je bl. Jakov zaštitnik. Zajednica je toga hrvatskog blaženika dobila za zaštitnika 2006. godine, nakon što je nekadašnja Hrvatska katolička misija podijeljena na dvije zajednice u Göppingenu i Geislingenu (zaštitnik sv. Leopold Bogdan Mandić).

M. BELOŠEVIĆ/IKA

Prošla, 2021. godina na poseban način bila je u znaku 525. obljetnice blaženikove smrti. Po završetku jubilejske godine, Svetište bl. Jakova iz Bitetta i Vicepostulatura za proglašenje svetim bl. Jakova darovali su Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Göppingenu relikviju. Riječ je o dijelu štapa kojim je blaženik obilazio potrebite.

Relikvija je od sad izložena na trajno štovanje u crkvi Christkönig – Marienkapelle hrvatskim vjernicima, kao i vjernicima njemačke župe. U ovoj prigodi je pripremljen letak na hrvatskom i njemačkom jeziku s kratkim životopisom blaženika, i prikazom njegova štovanja u Göppingenu, sa zagovornom molitvom.

Najveća hrvatska župa u dijaspori vraća se starom početku

Epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja prestale su 3. travnja vrijediti u svim crkvama nadbiskupije München Freising. Vjernike Hrvatske katoličke župe München obradovala je vijest kako se te subote ukidaju sve epidemiološke mjere, nakon više od dvije godine epidemije Covida-19 i brojnih ograničenja koja su tim povodom propisivana. Epidemiološke mjere ukinute su […]

Hrvatski vjernici nadaju se da će vremenom to mjesto privlačiti i druge vjernike koji će dolaziti moliti zagovor bl. Jakova, kao i moliti za njegovo skorašnje proglašenje svetim, piše IKA.