sv. Leopold Bogdan Mandić

U Geislingenu proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika: Čuvajte vrijednosti koje ste donijeli iz obitelji

16. svibnja 2023. u 8:58

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu u nedjelju je svečano proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je župnik don Anto Ledić iz župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivicom Jurišićem i vlč. Vilimom Koretićem, župnikom Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheimu.

Pater Ike Mandurić na duhovnoj obnovi s Hrvatima u Geislingenu i Göppingenu: Vjernici jedini mogu pronaći odgovor na sve probleme

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen i Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen u 2023. obilježavaju 55 godina prisutnosti na ovim područjima. Tim povodom, od 20. do 26. ožujka organizirane su Pučke misije i korizmena duhovna obnova. Voditelj pučkih misija i korizmene duhovne obnove bio je p. Ivan Ike Mandurić, […]

Slavlje je započelo procesijom u kojoj su vjernici u narodnim nošnjama u crkvu St. Maria unijeli relikvijar s relikvijom sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

U prigodnoj propovijedi don Anto je pozvao vjernike na svetost po primjeru sv. Leopolda koji je svoj život proveo izvan domovine, ali svjestan nacionalne pripadnosti i pod prijetnjom izgnanstva nije se odrekao hrvatstva…

„Tražeći zagovor u njemu sada nam je još bliži uz njegovu relikviju koja će od danas biti u ovoj crkvi“, rekao je don Anto Ledić.

Vjernike je potaknuo na čuvanje vrijednosti koje su donijeli iz svojih obitelji, kao i na zajedništvo vjere u zajednici kojoj sada pripadaju.

Okupljeni prvi put nakon dvije godine proslavili svog zaštitnika

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu blagdan svoga zaštitnika proslavili su svečanom misom koju je u crkvi Christkönig u nedjelju predvodio fra Ivica Jurišić, voditelj Zajednice i član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, javlja IKA. U ulaznoj procesiji uz ministrante, relikviju su u crkvu unijeli članovi kulturne udruge Matica Hrvatska predvođeni predsjednikom Jozom […]

Nakon mise djeca Hrvatske dopunske škole s učiteljicom Danijelom Zubak izveli su prigodni program uz Majčin dan te su prisutnim majkama darovali ruže.

Don Anto Ledić predvodio je misno slavlje i u Göppingenu za vjernike Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina, gdje je također proslavljen Majčin dan uz prigodni program djece iz Hrvatske dopunske škole.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Misno slavlje u obje zajednice pjevanjem je animirala skupina mladih „Trinitas“ iz Novog Travnika.

Hrvatska katolička Zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu utemeljena je 1. srpnja 2006. godine nakon preustroja nekadašnje Hrvatske katoličke misije Göppingen, jedne od najstarijih misija u biskupiji Rottenburg-Stuttgart osnovane 1968. Tim činom zajednica je dobila svoga zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Ove godine obilježava se 55. obljetnica organiziranog pastorala i prisutnosti na ovim prostorima i 40. obljetnica proglašenja svetim patrona, sv. Leopolda. Povodom tih dviju obljetnica Hrvatska katolička zajednica u Geislingenu je na dar od Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića dobila relikviju sveca u vidu čestice tijela. Relikvijar s reljefnim odljevom u bronci lika sv. Leopolda, koji je izradio akademski kipar fra Joakim Gregov, od 14. svibnja 2023. izložen je na trajno štovanje vjernicima Hrvatske katoličke zajednice.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen

Relikvijar je smješten kod ispovjedaonice kao još jedan poticaj vjernicima, jer je sv. Leopold bio apostol ispovjedaonice koji je veliki dio svoga života posvetio ispovijedanju i usmjeravanju na pravi put, put prema Bogu.

Prvopričesnici i krizmanici iz Göppingena i Geislingena pripremili darove za djecu Petrinje

Ovih dana u Göppingenu i Geislingenu predstavili su se kandidati za krizmu, njih čak 63. Molitvom vjernika i drugim prigodnim molitvama sudjelovali su na misnom slavlju. U prinosu darova donijeli su vrećice sv. Martina u koje su stavili svoja iznenađenja za djecu iz Petrinje… “Darove, zajedno s darovima kandidata za svetu pričest, poslat ćemo u […]

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu od prošle godine ima relikviju svoga zaštitnika koju je dobila na dar od Svetišta bl. Jakova iz Bitetta i Vicepostulatura za proglašenje svetim bl. Jakova, javila je Bosna Srebrena.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen