vlč. Ante Kutleša

Oproštaj sa svećenikom koji je 43 godine proveo u dijaspori

13. srpnja 2021. u 10:32

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivica Mičić

U nedjelju je na misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu upriličen oproštaj s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem spomenutih zajednica.

Kardinal Puljić s Hrvatima u Njemačkoj: Ono što se voli, za to se umire; a ono za što se umire, to ne odumire

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić boravio je od 9. do 11. srpnja u pohodu hrvatskim katoličkim zajednicama u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart u Njemačkoj te je podijelio sakrament potvrde ondašnjim krizmanicima, prenosi KTA. Kardinala Puljića u Stuttgartu je dočekao mons. Niko Ikić, voditelj HKZ-a u Ulmu i Ehingenu. Zajedno su pošli do Laupheima gdje ih je […]

Vlč. Ante, koji je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vodi spomenute zajednice od 1. siječnja 2011. godine do danas. Na kraju misnih slavlja okupljenima su se obratili predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo u Reutlingenu, Ivanka Pavlović u Metzingenu i Elizabeta Zirdum u Tübingenu.

U ime zajednica uputili su vlč. Kutleši riječ zahvalnosti i udijelili mu prigodne darove, kao mali znak pažnje za njegovo višegodišnje nesebično služenje u zajednicama. U Reutlingenu su i djeca Hrvatske škole Mateo Peranović i Mirjam Vukoja, pod vodstvom učiteljice Ivane Nosić, recitacijom i pjesmom zahvalili vlč. Kutleši na vremenu i trudu, koje je ulagao da se na području zajednice očuva hrvatski identitet i njeguje hrvatski jezik.

U Metzingenu su članovi zajednice obukli narodne nošnje iz Slavonije, Like, Dalmacije i Bosanske Posavine te time pokazali raznolikost i bogatstvo narodne baštine hrvatskoga naroda.

Ivica Mičić

Na misnim slavljima su kao suslavitelji bili fra Milan Gelo i vlč. Senko Antunović, ali i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj, koji je u ime svih hrvatskih katoličkih zajednica, svećenika, đakona, pastoralnih suradnica i suradnika, koji djeluju u Njemačkoj uputio vlč. Kutleši riječ zahvale za dugogodišnje služenje u inozemnoj pastvi.

Uz svoje osobne čestitke i zahvale, delegat Komadina je pročitao i pismo zahvale biskupa dr. Gebharda Fürsta, u čijoj se biskupiji Rottenburg-Stuttgart i nalaze hrvatske katoličke zajednice u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu.

Biskup Fürst je zahvalio vlč. Kutleši što je „sve tri zajednice vodio s velikim obzirom i velikom zauzetošću“, napominjući da je „u gotovo 11 godina kompetentno i elokventno zastupao interese svojih hrvatskih sunarodnjaka“ i kojega se u Biskupiji doživjelo kao „zauzetoga i pouzdanoga svećenika“.

Hrvatska katolička misija Beč među dijasporom pronašla kumove koji će na Banovinu poslati čak 144 tisuće eura

Hrvatska katolička misija Beč uvijek se uključuje u humanitarne akcije. U korizmi je u suradnji s Hrvatskim domom Beč započela akciju “kumstava”, gdje fra Josip Koren, kao voditelj misije i ovog hvalevrijednog programa, u suradnji s mjesnim župnicima na potresom ugroženim područjima na Banovini pronalazi najpotrebitije obitelji kojima je pomoć doista neophodna. U Austriji im […]

Zaželjevši vlč. Kutleši dobro i stabilno zdravlje, izrazio je žaljenje da u biskupiji Rottenburg-Stuttgart neće više djelovati „jedan tako iskusan svećenik“, kojemu se pri kraju pisma još jednom iskreno zahvalio.

Vlč. Komadina je potom pročitao i pismo zahvale vlč. dr. Tomislava Markića, koji je u ime Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zahvalio vlč. Kutleši.

“Uz vođenje zajednica u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu, vlč. Kutleša je od prosinca 1978. do lipnja 2005. godine bio voditelj Hrvatske katoličke misije u Braunschweigu, a od 1. srpnja 2005. do 10. rujna 2010. bio je ravnatelj hrvatske inozemne pastve. Vlč. Kutleša pripada malom broju misionara s tako dugim stažem u hrvatskoj inozemnoj pastvi, od gotovo 43 godine“, istaknuo je ravnatelj Markić.

Pred kraj svojega pisma zahvale na poseban je način izrazio svoju zahvalnost vlč. Anti „za održavanje živim spomena na žrtve Bleiburške tragedije i Križnoga puta hrvatskoga naroda, za ugled Katoličke Crkve u Njemačkoj i po svem svijetu“.

Na kraju misnih slavlja svima se obratio i vlč. Kutleša, prisjetivši se svih svećenika, časnih sestara i suradnika, koji su djelovali prije njega i za vrijeme njegova vođenja zajednica. Posebno se obratio majkama i očevima koji redovito dolaze na misna slavlja sa svojom djecom…

“Hvala vam na svakodnevnoj žrtvi i na izgaranju za svoje obitelji. Hvala vam na poštovanju i ljubaznosti prema nama svećenicima. Hvala vam što poštujete i volite svoju Crkvu, za svjedočanstvo vjere. Ne zaboravite tko ste i odakle dolazite”, naglasio je vlč. Kutleša.

Ivica Mičić

Prisjećajući se gesla svoje mlade mise „Ne boj se! Nastavi govoriti i da nisi umuknuo! Jer ja sam s tobom!“ (usp. Dj 18,9-10), vlč. Kutleša je podsjetio da je važan dio svećeničke službe naviještati Radosnu vijest i čuvati vlastite evanđeoske i duhovne vrijednosti, te čuvati identitet i tradiciju svoga naroda. Zahvalivši svima na svemu što su u gotovo 11 godina učinili za zajednice, vlč. Kutleša je svima poželio Božji blagoslov i udijelio blagoslov svim okupljenim vjernicima.

Hrvatska inozemna pastva: Detroit, Adelaide, Lyon i Nica bez hrvatskih svećenika

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije održana je, pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tome Vukšića, godišnja sjednica Vijeća HBK i Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu. Na sjednici su, uz predsjednika nadbiskupa Vukšića, sudjelovali nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća Tomislav Markić, […]

Na misnim slavljima u Reutlingenu i Tübingenu pjevao je zbor mladih pod ravnanjem Vlatke Vukašinac, a u Metzingenu župni zbor, kojim ravna Anastazija Piličić. Nakon svetih misa su se okupljeni nastavili družiti uz prigodnu okrepu i čašicu razgovoru, kada su se vjernici još jednom i osobno pozdravili s vlč. Antom Kutlešom, koji je od 1. rujna 2021. godine u mirovini.

fra Milan Gelo