Izražena zabrinutost

Hrvatska inozemna pastva: Detroit, Adelaide, Lyon i Nica bez hrvatskih svećenika

9. srpnja 2021. u 9:58

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska biskupska konferencija

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije održana je, pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tome Vukšića, godišnja sjednica Vijeća HBK i Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Uglednoj Hrvatici iz Kalifornije dodijeljena povelja HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak je održana svečanost dodjele povelje dopisne članice HAZU prof. dr. sc. Zrinki Stahuljak, istaknutoj romanistici, direktorici Centra za studije srednjeg vijeka i renesanse (CMRS) Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA). Zrinka Stahuljak za dopisnu je članicu HAZU, u Razredu za filološke znanosti, izabrana u studenom 2020., […]

Na sjednici su, uz predsjednika nadbiskupa Vukšića, sudjelovali nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća Tomislav Markić, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković OP i područni delegati hrvatske inozemne pastve: za Austriju fra Ivan Bošnjak, OFM, za Njemačku don Ivica Komadina, za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, za Kanadu mons. Ivan Vukšić, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić, OFM, i za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović, dok su delegati za Švicarsku fra Branko Radoš OFM i za Oceaniju fra Ivo Tadić OFM, kao i predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke Željko Galić sudjelovali putem videoveze. Predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić, OFM, delegati za Sloveniju fra Marko Prpa, OFM, i za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, kao i predstavnica redovnica iz Njemačke s. Verica Grabovac opravdali su svoj izostanak.

Predsjednik Vijeća izrazio je radost zbog održavanja sjednice nakon više od dvije godine. Sudionike sjednice na početku je pozdravio i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak koji je i sam obnašao službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Mariboru, a više je puta bio na pastoralnoj ispomoći u Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu te stoga dobro poznaje radosti i brige pastorala hrvatskih iseljenika.

Nadbiskup Vukšić je zatim vijećnike izvijestio o zaključcima zajedničkog godišnjeg zasjedanja biskupa koje je održano 23. veljače ove godine, a odnose se na hrvatsku inozemnu pastvu, posebno im prenijevši priznanje i zahvalnost biskupa za pomoć prikupljenu u hrvatskim katoličkim župama i misijama za postradale u nedavnom potresu u Sisačkoj biskupiji. Zatim je ravnatelj Markić podnio izvješće o djelovanju Ravnateljstva u proteklom razdoblju, govoreći posebice o aktualnom stanju i personalnim pitanjima, fondu solidarnosti, najvažnijim događanjima protekle godine kao i predstojećim događajima, a govorio je i o otvorenim pitanjima i izazovima naše inozemne pastve, među kojima osobito o posljedicama pandemije za pastoral u našim zajednicama, kao i o velikoj pomoći prikupljenoj za stradale u potresu.

U nastavku sjednice izvješća o povjerenim im područjima podnijeli su delegati hrvatske inozemne pastve, podijelivši jedni s drugima poteškoće i izazove s kojima se susreću, osobito u vremenu pandemije i solidarnosti sa žrtvama potresa u domovini, kao i još uvijek prisutnog iseljavanja hrvatskih katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u zapadnoeuropske zemlje.

Bogat glazbeni vikend Hrvata u Monoštoru

XV. Festival marijanskog pučkog pjevanja organiziran je u subotu u crkvi sv. Petra i Pavla u Monoštoru, dok je sljedeći dan održan koncert polaznika Male škole tambure. Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, festivalu je prisustvovala Nataša Stipančević, asistentica pri obrazovanju HNV-a. Organizaciju istoga potpisuje Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“. U okviru programa nastupili su […]

Sudionici su posebice razmotrili stanje hrvatskih katoličkih župa, misija i zajednica u inozemstvu, izrazivši zabrinutost zbog nemogućnosti brze popune nekih do sada postojećih mjesta, kao što su npr. Detroit, Adelaide, Lyon ili Nica, te su izrazili nadu da će se moći pronaći prikladna rješenja za ta i druga mjesta u kojima trenutačno nema dušobrižnika ili će u skoroj budućnosti biti upražnjena.