Petrovaradin

Osigurana dodatna sredstva za obnovu rodne kuće bana Josipa Jelačića

10. svibnja 2022. u 8:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Na sjednici Pokrajinske vlade doneseno je rješenje kojim se Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada usmjeruje 19 milijuna dinara za financiranje III. faze obnove rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Rodna kuća bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu uskoro će biti završena

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, obišla je rodnu kuću bana Josipa Jelačića na Petrovaradinu gdje je u tijeku završetak druge faze radova na obnovi spomenutog objekta. S direktorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Sinišom Jokićem razgovarala je o radovima koji bi mogli uslijediti u sljedećoj fazi obnove. „Izuzetno […]

„Spomen-dom bana Josipa Jelačića kao i sam njegov lik i djelo predstavlja mjesto okupljanja dvaju naroda, njihova povezivanja oko zajedničkih vrijednosti. Stoga nam je drago da tijela naše domicilne države prepoznaju i podupiru sva nastojanja u obnovi ovog spomenika kulture važnog ne samo hrvatskoj već široj društvenoj zajednici, a sve zahvaljujući zalaganju uime hrvatske zajednice imenovanih osoba u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, napose zamjeniku pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goranu Kauriću. Nažalost, zbog neočekivanih okolnosti i poskupljenja materijala, bilo je potrebno osigurati dodatna ulaganja kako bi se ovaj objekt priveo namjeni. Drago nam je da su ova osigurana sredstva još jedna potvrda kontinuiteta dobre prakse suradnje i uvažavanja“, izjavila je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Kako napreduje obnova spomeničke baštine Hrvata u Petrovaradinu?

U Novom Sadu održana je sjednica Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Grada Novog Sada. Članovi su se međusobno informirali o dosadašnjem tijeku započetih projekata te ukazali na zastoje i izazove u daljnjem provođenju ranije dogovorenog, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji. Goran Kaurić, zamjenik pokrajinske […]

Podsjetimo, Vlada Srbije financirala je otkup dijela kuće u iznosu od 600 tisuća eura te je ona nakon 75 godina vraćena u posjed hrvatskoj zajednici, a za obnovu njezinog eksterijera i interijera osigurala je dodatnih 100 tisuća eura. Obnovu objekta podržali su, također, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.