Gotovo 130 tisuća kuna

Osigurana sredstva za obnovu crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu

14. siječnja 2021. u 10:40

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hnv.org.rs

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić i zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića. Na sastanku je bilo riječi o projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini te je dogovoreno kako će Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine izdvojiti oko 20 milijuna dinara za obnovu unutrašnjosti crkve Sv. Jurja u Petrovaradinu.

Darko Polić imenovan upraviteljem zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića

Darko Polić rođen je u Novom Sadu 1975. godine. Završio je studij arhitekture 2003., a 2016. stekao doktorat iz tehničkih znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radio je u projektnom birou, a od 2004. do danas radi u JP Urbanizam Zavod za urbanizam Novi Sad. Član je Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za […]

“Danas smo imali veoma konkretan razgovor i dogovorili da već u veljači izdvojimo sredstva za projektnu dokumentaciju i odgovarajuće radove na rekonstrukciji crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu, stare 320 godina, ali i drugih vjerskih objekata. Želimo udružiti snage, s Gradom Novim Sadom i zavodima za zaštitu spomenika, kako bismo sačuvali vjerske objekte i vratili im stari sjaj”, rekao je Mirović, istaknuvši kako je Pokrajinska vlada u proteklim godinama sudjelovala u značajnim projektima očuvanja zajedničke kulturne baštine u Vojvodini.

“Bio je ovo izrazito plodonosan susret koji će donijeti puno toga za budućnost. Pokrajinska vlada učinila je puno za Srijemsku biskupiju i naših 29 župa kao i za crkvene objekte”, istaknuo je biskup Gašparović.

“Crkva Sv. Jurja bit će dio turističke ponude te jedinstvena cjelina zajedno s rodnom kućom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu čija je obnova također planirana za ovu godinu”, zaključio je Vojnić.

Hrvati u Srbiji skupili 32 tisuće kuna

Krajem prošle godine Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazali su solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj. Temeljem dogovora ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, odlučeno je da će se za stradale prikupljati isključivo financijska pomoć i to preko računa Fondacije “Cro-fond”. “Odaziv onih koji su podržali ovu akciju […]

Podsjetimo, članovi Radne skupine HNV-a i Grada Novog Sada za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice na području ovoga grada posjetili su 17. prosinca 2020. godine biskupa Gašparovića s ciljem bolje koordinacije predstavnika hrvatske zajednice angažiranih u strukturi HNV-a, vlasti te crkvenoga vodstva u projektima i planovima obnove sakralne baštine Petrovaradina.