Rudolf Kralj

Otišao na turneju u Južnu Ameriku i – nije se vratio. Ovaj Varaždinac postao je kralj argentinskog nogometa, učitelj slavnom Menottiju…

19. veljače 2021. u 11:00

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Matica

Sredinom studenoga 1980. godine Hrvatsku maticu iseljenika posjetio je Rudolf Kralj, ugledni hrvatski iseljenik iz Argentine. Ovaj rođeni Varaždinac s pravom bi zaslužio i naziv “kralja” argentinskog nogometa, jer je u toj latinsko-američkoj zemlji jedan od najcjenjenijih nogometnih stručnjaka.

Andres Šantek

Ovo je velika priča o junaku, argentinskom Hrvatu, koji se pobrinuo za čak 12-ero ratne siročadi

Gospodin Andres Šantek, plemeniti južnoamerički Hrvat, postao je kum čak 12 djevojčica i dječaka, štićenika Zaklade “Dora”. Tko je on? “Ja sam sin doseljenih Hrvata u Argentini. Rodio sam se u Buenos Airesu kamo su doselili moj otac Franjo (iz Novog Marofa) i mati Marija (iz Mostara), davne 1953. godine. Na taj odlazak iz domovine […]

A s obzirom na to da je Argentina službeni prvak svijeta u nogometu, očito je da našeg Varaždinca možemo svrstati i među vodeće svjetske stručnjake za tu “najvažniju sporednu stvar” na svijetu.

Stariji ljubitelji nogometa možda će se sjetiti da je Rudolf Kralj prije pedesetak godina igrao u dresu zagrebačkog “Građanskog”, u ono vrijeme jednog od najboljih naših nogometnih klubova. S “Građanskim” je Kralj 1931. godine otišao na turneju u Južnu Ameriku i – nije se vratio. Odlučio je okušati sreću na “zelenom kontinentu”, a ista mu je izgleda bila sklona.

Iako se bavio raznim poslovima, nogomet je ostao njegova glavna životna preokupacija. Istina, u Južnoj Americi nije se proslavio kao igrač, ali je zato postigao izuzetne uspjehe kao trener i nogometni stručnjak. Tako u biografiji Rudolfa Kralja nalazimo podatak da je 1961. i 1962 godine vodio nogometnu reprezentaciju Kolumbije. Dvije godine kasnije, u Buenos Airesu osnovao je visoku trenersku školu.

“Don Rodolfo”, kako ga zovu u Argentini, bio je profesor i slavnom Menottiju, treneru argentinske reprezentacije koja je osvojila svjetsko prvenstvo.

“Kada je Menotti izabran za saveznog trenera, prvo je meni došao da se posavjetuje. Rekao sam mu otprilike ovo: tehnika i lukavost su glavne karakteristike argentinskih nogometaša. To treba kod njih razvijati, a ostalo dodavati. S tom koncepcijom mnogi se nisu slagali, ali kasnije se pokazalo da sam bio u pravu”, rekao je Don Rodolfo.

Trener svjetskih prvaka nije zaboravio svog učitelja ni na vrhuncu slave. Ponudio mu je mjesto “tehnike” nogometne reprezentacije Argentine.

Chicago

Pronašli smo pismo Hrvata koji je 1907. došao u Chicago: Radio sam za četiri dolara tjedno

Dana 27. travnja 1907. godine krenuo sam u strani svijet i to najprije “Samoborčekom” koji stiže u Zagreb nešto oko 10 sati prije podne, tako sam imao dovoljno vremena da stignem na novi državni kolodvor i da dospijem na vlak s kojim sam putovao u Rotterdam gdje sam se ukrcao na parobrod Postdam, koji je […]

Varaždinac Rudolf Kralj bio je i predsjednik Udruženja profesionalnih trenera Argentine i tajnik Međunarodnog udruženja profesionalnih trenera. Zanimljivo je spomenuti da je i njegov sin postigao izvanredne uspjehe, ali na jednom drugom polju djelatnosti: kao književnik.

Hrvatska matica iseljenika, 1981.