Kakav kralj!

Ovo morate pročitati! Zbog Marije je zakasnio na brod iz Australije. Stvari su otišle, a on je ostao cijeli život

11. veljače 2021. u 10:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Pixabay

Da ima i da je bilo svakakvih kraljeva na svijetu, to je stara stvar. Ali da postoji kralj rajčica, to baš i nije tako poznato. Pa ipak, takva titula pripala je jednom našem Dalmatincu, iz Igrana, koji je od 1930-ih živio u Australiji.

Leviathan

Pronašli smo koliko je 1927. trajao i stajao put od New Yorka do Zagreba

NAJBRŽI PUT U JUGOSLAVIJU I IZ JUGOSLAVIJE U AMERIKU i to 8 do 10 dana, ako putujete s najvećim i najbržim brodovima od UNITED STATES LINES, koji preplove Ocean za 5 do 6 dana. Najveći brod od United States Line jest Leviathan, koji je ujedno i najveći, i najbrži brod na svijetu. Isto su tako […]

Kako je Jack Lulic, o kojem je riječ, postao “King of Tomatoes”, ispričao je 1984. za Maticu, kada je sa suprugom Marijom, porijeklom iz Dalmatinske zagore, došao u Zagreb.

“A, vas to zanima, kako sam proglašen za kralja od rajčica”, nasmijao se Lulic i dodao: “Dugo već radim kao direktor u svojoj vlastitoj tvrtki ‘Lulic Repacking Company PTY. LTD.’ u Sydneyu. Specijalizirao sam se za rajčice. I tako mi neki novinar već 20 godina redovito dolazi uoči sezone rajčica postavljajući uvijek jedno te isto pitanje: ‘Onda Mr. Lulic, kako će ove godine ići s rajčicom?’ A ja mu, kako je vrijeme i pokazalo, uvijek dajem na to pitanje točan odgovor. Stoga me proglasio kraljem rajčica”.

Kada se uključio u napredne organizacije u rodnim Igranama, to se nije dopalo tadašnjim vlastima, pa je 1938. emigrirao u Australiju. Doduše, jedne godine Jack se odlučio vratiti kući, ali ispalo je drukčije.

Žena na brodu

S parobroda za Ameriku: Trgovački putnici bili su iskusni, tražili su lijepe žene da im bude zabavnije na putu

Stigoh u Havre iz Pariza ekspresnim vlakom na 31. prosinca, oko tri sata po podne. La Touraine, brod francuskog društva “Transatlantique”, morao je otputovati u četiri. Megjutim natovarivanje prtljage i ukrcavanje putnika zateglo je odlazak do sutona. U velikoj blagovaonici prvog razreda okupiše se putnici oko gotovih sofra, te jedu i piju, kao iza gladne […]

“Kada je brod Radnik stigao u sydneysku luku, donio sam odluku: vratit ću se u rodni kraj. Bilo je to 1947. godine. Spakirao sam svu svoju ‘mobilju’, krevet, ormar, vreće šećera i brašna, novac, i svakojaku robu. Sve sam to stavio na brod. Prije odlaska, još sam ‘skočio’ do Zelanda. I što mi se dogodilo? Tamo sam ugledao Mariju, djevojku naše krvi, zaljubio se… I brod s mojim stvarima je otplovio, a ja sam ostao. Marija i ja smo se oženili. I naša dva sina i kći vole stari kraj. Sin Petar također je uzeo za ženu djevojku našeg porijekla, Emily, rođenu Grgić. Posljednjih nekoliko godina često dolazimo svi zajedno u Igrane, gdje imamo kuću na samoj obali. Eto, tako vam je to, jest da sam King of Tomatoes, ali nema meni dražeg ništa od mojih Igrana”, otkrio je ovaj hrvatski iseljenik u intervjuu za Maticu 1984.