Najavio više sredstava

Plenković u Janjevu: Želimo da Hrvati ovdje opstanu i imaju dostojne uvjete za život

16. studenoga 2021. u 5:48

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vlada Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković tijekom jučerašnjeg boravka na Kosovu posjetio je Janjevo, gdje se susreo s predstavnicima hrvatske manjine. Obišao je i crkvu sv. Nikole u društvu župnika don Mateja Palića te Sebastijana Čolakića, predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo.

Rim: proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića, održan jesenski susret studenata i predstavljen novi adresar

U organizaciji Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je svečano proslavljen blagdan svetog Nikole Tavelića mučenika, te upriličen jesenski susret hrvatskih rimskih studenata, javlja IKA. Svečano koncelebrirano misno slavlje u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima predslavio je Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand moralne teologije na Alfonzijanskoj akademiji u Rimu, uz koncelebraciju rektora […]

Premijer je iskazao veliko zadovoljstvo što je u Janjevu te poručio kako je posebno važno „iz prve ruke“ čuti kakva je trenutačna situacija. Naglasio je da Vlada, osobito kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kroz različite projekte i programe podupire aktivnosti vezane za Hrvate na Kosovu.

„Želimo da oni opstanu i imaju dostojne uvjete za život. Razgovori koje sam vodio s premijerom Kurtijem išli su za tim da se ovdje unaprijedi i infrastruktura, a i jedna kvalitetnija briga u pogledu sigurnosti, cesta i školstva. Svega onoga što može Hrvatima ovdje na Kosovu, osobito u Janjevu, učiniti život kvalitetnijim“, rekao je Plenković.

Smještaj u domovima u Hrvatskoj osiguran za sve studente iz Vojvodine

I ove godine osiguran je smještaj u studentskim domovima za desetero studenata koji nisu ostvarili to pravo putem redovitog Natječaja za subvencionirani smještaj studenata u studentske domove. Ovo je rezultat dogovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prema kojem se u takvom slučaju hrvatskim studentima iz Vojvodine isti osigurava temeljem posebne odluke Ministarstva. Prije […]

U prijedlogu proračuna za sljedeću godinu, naglasio je predsjednik Vlade RH, značajno su povećana sredstva za Hrvate izvan Hrvatske.

„Siguran sam da ćemo i tako imati više mogućnosti da ih konkretno podržimo“, zaključio je Plenković.