HNV

Smještaj u domovima u Hrvatskoj osiguran za sve studente iz Vojvodine

13. studenoga 2021. u 10:11

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

I ove godine osiguran je smještaj u studentskim domovima za desetero studenata koji nisu ostvarili to pravo putem redovitog Natječaja za subvencionirani smještaj studenata u studentske domove. Ovo je rezultat dogovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prema kojem se u takvom slučaju hrvatskim studentima iz Vojvodine isti osigurava temeljem posebne odluke Ministarstva.

Pozdravljena objava digitalnog narativa o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini jedina je politička stranka Hrvata u Republici Srbiji koja od osnutka, bez obzira na cijenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu potporu hrvatske diplomacije u Srbiji. Utemeljeni takvim ideološkim sadržajima, dužni smo pozdraviti […]

Prije 20-ak godina u Republiku Hrvatsku je na studije odlazilo oko 60 studenata godišnje jer su tada, zahvaljujući Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini, bili osigurani poticaji u vidu smještaja, stipendije i organizirane pripremne nastave. Ukidanjem te vrste potpore broj studenata značajno je opao na svega nekoliko polaznika godišnje. Nastojanjima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od 2016. godine poticaji se ponovno osiguravaju – posebne upisne kvote, smještaj u domovima, organizirana pripremna nastava, logistička potpora pri upisu, profesionalna orijentacija i posredovanje kod stjecanja stipendija – te se time broj studenata ove godine povećao na 17.

Predsjednica Odbora za obrazovanje HNV-a Margareta Uršal istaknula je kako se Hrvatsko narodno vijeće aktivno zauzima za potrebe hrvatskih studenata tijekom procesa upisa na fakultete, ali i tijekom samog studiranja.

Žigmanov i Čeliković ukazali na probleme u Vojvodini

Okrugli stol “Jezik i identitet“ održan je u subotu u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek. Događaj je organiziran u okviru izbornoga kolegija „Jezik i identitet u odgoju i obrazovanju“ sveučilišnoga poslijediplomskoga doktorskog studija „Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja“, a u okviru projekta Lingvistička istraživanja hrvatskih narodnih govora u Vojvodini s naglaskom na […]

„Želimo svojom asistencijom što je više moguće podržati naše mlade pri stjecanju željenog obrazovanja. Neke nepoznanice o studiranju oni sami rješavaju kontaktiranjem svojih prijatelja koji već studiraju, međutim, postoji cijeli niz procesa, katkad iznimno stresnih i neizvjesnih, u kojima nastojimo pružiti svoju pomoć – tu su pripreme za državnu maturu i osiguravanje smještaja u Osijeku tijekom njezina polaganja, zatim molbe za osiguravanje posebnih upisnih kvota, pomoć pri prikupljanju potrebnih dokumenata, praćenje i podsjećanje studenata na aktualne stipendije i, među ostalim, stjecanje prava na smještaj u domu s čim u svezi nam se svake godine obraća dio naših studenata koji imaju problem s ostvarivanjem ovog prava putem redovitog natječaja”, rekla je Uršal.

Asistentica pri obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević ukazala je na činjenicu da se “lijep broj studenata, zahvaljujući potporama, odlučuje studirati u Republici Hrvatskog, ali da pripadnici hrvatske zajednice studiraju i u Republici Srbiji”.

Hrvati u Vojvodini u problemima sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom. “Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se […]

„Od 2019. godine HNV kontinuirano prikuplja informacije o studentima hrvatske zajednice kako onih koji studiraju u Republici Hrvatskoj tako i onih koji studiraju u Republici Srbiji. Drago nam je što naši studenti uživaju sve veću potporu pri odlasku na studije u Hrvatsku, a nadamo se kako ćemo u skorijem vremenu uspjeti osigurati jaču potporu i našim studentima koji ostaju na studijima u Republici Srbiji”, zaključila je Stipančević, potičući sadašnje i buduće studente da se jave Odboru za obrazovanje HNV-a radi evidencije, umrežavanja i mogućnosti dobivanja podrške.