Zagreb

Podjelom diploma završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

25. srpnja 2022. u 16:56

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već godinama zajednički organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu.

U Novom Vinodolskom djeca Hrvata izvan domovine uče hrvatski jezik

U Novom Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, 18. srpnja u organizaciji Hrvatske matice iseljenika započela je 29. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture. Temeljni je cilj Škole da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja […]

U radu škole sudjelovalo je 29-ero polaznika iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Engleske, Škotske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Čilea, Španjolske i Hong Konga.

Kao i prethodnih godina, školu su polazili i stipendisti s partnerskih sveučilišta: Sveučilišta u Grazu i Sveučilišta u Klagenfurtu (Austrija), Sveučilišta u Padovi i Sveučilišta u Trstu (Italija), Sveučilišta u Glasgowu i Sveučilišta u Edinburghu (Škotska) te Sveučilišta u Pečuhu i Instituta Filip Kaušić (Mađarska). Jedna stipendija dodijeljena je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je, zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, temeljem natječaja dodijelio stipendiju polaznici sa Sveučilišta Adolfo Ibáñez (Čile).

Lektor hrvatskog jezika o iskustvima u Bratislavi: Slovaci vole Hrvatsku, a Jadransko more nazivaju Naše more

U Bratislavi sam proveo dva mandata kao lektor hrvatskoga jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Komenski od akademske godine 2015./2016. do 2020./2021. Bratislava je siguran i za život poželjan grad koji se izrazito brzo razvija i raste naočigled. Otkad sam ondje počeo raditi pa do kraja mandata vizura grada drastično se promijenila. Grad je dobio potpuno […]

Sveučilišna škola namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Lijepu Našu, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Jezična nastava sastoji se od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Osim jezične nastave studentima je bio organiziran program kulture: stručni razgled grada, predavanje o hrvatskome identitetu, vođeni razgledi Etnografskog muzeja, Kuće Šenoa, Tehničkog muzeja, Muzeja prekinutih veza, koncert glazbenih virtuoza Hojsak & Novosel te izleti na Plitvička jezera i u Hrvatsko zagorje.

Calw: Održan nogometni turnir Hrvata iz Stuttgarta, Ulma i Mannheima

Tradicionalni sportski turnir Hrvatske nastave održan je u subotu na sportskim terenima grada Calwa. Domaćin je bio NK Zrinski Calw, javljaju Hrvati iz Freiburga. Nakon stanke od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, turnir je s veseljem dočekan. Sudjelovali su učenici i učitelji svih triju koordinacija Hrvatske nastave Baden-Württemberga – iz Stuttgarta, Ulma i Mannheima. Novost […]

Polaznici koji su položili ispite dobili su diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 9 ECTS bodova.

Lada Kanajet ŠImić, Hrvatska matica iseljenika