Dubrovnik

Podjelom priznanja svečano zatvoren stručni skup za nastavnike hrvatske manjine u inozemstvu

1. rujna 2022. u 9:35

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Agencija za odgoj i obrazovanje

Stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika izvan sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske održan je u Dubrovniku od 22. do 25. kolovoza 2022.

U Moliseu će se održati 5. Forum mladih hrvatskih manjina: Poseban problem predstavlja sve slabije znanje jezika zajednica

U organizaciji Zaklade „Agostina Piccoli“ i Hrvatske matice iseljenika, u Mundimitru (Molise, Italija) održat će se peti „Forum mladih hrvatskih manjina“. Razdoblje od 9. do 11. rujna 2022. mladi pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica posvetit će temi „Jezik kao identitetsko i kulturno sredstvo“. Ovaj forum hrvatskih manjina oblik je druženja mladih pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica tijekom […]

Ove godine bio je posvećen velikoj obljetnici – 150 godina od smrti triju velikih preporoditelja: Ljudevita Gaja, Petra Preradovića i Dimitrija Demetera te Hrvatskom narodnom preporodu, s kojim započinje standardizacija hrvatskoga jezika.

Na svečanom otvaranju događaja sudionicima su se obratili: Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je otvorila stručni skup.

Podjelom diploma završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već godinama zajednički organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu. U radu škole sudjelovalo je 29-ero polaznika iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Italije, Engleske, Škotske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Čilea, Španjolske i Hong Konga. Kao i prethodnih godina, školu su polazili […]

Od 2006. godine organizator stručnog skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a namijenjen je učiteljima i nastavnicima hrvatskoga jezika koji rade s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u sustavu obveznog osnovnog i srednjeg obrazovanja. U radu stručnog skupa ove godine sudjelovali su odgojitelji, učitelji i nastavnici iz Austrije, Kanade, Mađarske, Srbije i Rumunjske.

Nositelji programa skupa bili su stručnjaci iz akademske zajednice: dr. sc. Dubravka Brezak Stamać (Književni i jezikoslovni rad preporoditelja Ljudevita Gaja), izv. prof. dr. sc. Katja Bakija (Preporodne ideje i Dubrovnik), doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo (Glazba i ilirski pokret), izv. prof. dr. sc. Mario Bara (Preporodna djelatnost biskupa Ivana Antunovića: početak kulture pamćenja), Ivan Viđen (Umjetnost u Hrvatskoj u doba preporoda) te izv. prof. dr. sc. Ana Munk (Vlaho Bukovac i hrvatski narodni preporod).

Prijedlog bodovne liste kandidata za internetsko učenje hrvatskog jezika

Povjerenstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavilo je Prijedlog bodovne liste kandidata za dodjelu stipendije za internetsko učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2022./23. Stipendija uključuje trošak internetskog tečaja hrvatskoga jezika – Hrvatski internetski tečaj HiT-1 te se isplaćuje organizatoru Tečaja. Protiv ovog Prijedloga bodovne liste kandidat može Središnjem državnom uredu za […]

Sudionici skupa sudjelovali su u radionicama hrvatskoga jezika koje su održale Barbara Beronja, viša savjetnica za hrvatski jezik (Hrvatski pravopis i hrvatski narodni preporod), Anđela Džamarija, nastavnica hrvatskoga jezika (Hrvatski narodni preporod – jezično i kulturno ujedinjenje domovine) te u radionici povijesti Nacionalni simboli u povijesnom kontekstu koju je održala Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest. U okviru stručnog skupa, uz stručno vođenje, za sudionike je organiziran posjet Domu Marina Držića u Dubrovniku i Kući Vlahe Bukovca u Cavtatu.