FOTO I VIDEO

Pogledajte kako je Veliki tjedan proslavljen u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt

3. travnja 2024. u 21:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa Frankfurt

Nakon Cvjetnice počeo je Veliki tjedan koji se odlikuje bogatstvom liturgijskih obreda, a osobito se ističu Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota.

FOTOGALERIJA: Blagoslovljena nova ploča na pročelju hrvatske crkve u Ottawi

Župa sv. Leopolda Mandića u Ottawi na Uskrs je otkrila i blagoslovila novu ploču na pročelju svoje crkve. Uz članove župne zajednice blagoslov je predvodio vlč. Dinko Kalmar, a na događaju je sudjelovao je i Vice Skračić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi. U nastavku donosimo nekoliko fotografija s tog događaja…

U frankfurtskoj Katedrali St. Bartholomäus na „Römeru“ sveto trodnevlje započelo je obredima Velikog četvrtka koje već tradicionalno ova hrvatska župa ima s njemačkim vjernicima, a same obrede vodio je dekan grada Frankfurta Johannes zu Elz. To je dan Kristove Posljednje večere na kojoj je ustanovio euharistiju blagujući sa svojim apostolima.

Hrvatska katolička župa Frankfurt

Nakon obreda Velikog četvrtka u kapelici hrvatskog centra bila je mogućnost za cjelonoćno bdjenje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Hrvatska katolička župa Frankfurt

Veliki petak obilježio je kršćanski spomendan Isusove Muke i smrti. Na Veliki petak nema svete euharistije, na oltaru nema stolnjaka niti svijeća, a svetohranište je prazno. Obredi su počeli na Römerbergu u poslijepodnevnim satima križnim putem kroz grad Frankfurt Zeil, koji je vodio župnik fra Petar Komljenović u prisutnosti mnogih vjernika. Večernji obredi započeli su tiho, bez ulazne pjesme. Svećenici su odali počast Oltaru polegavši ispred ničice s licima prema podu. Vjernici su klečeći, u tišini, obavljali pokajnički čin. Nakon biblijskih čitanja uslijedilo je pjevanje Izvješća Muke Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu.

Hrvatska katolička župa Frankfurt

Velika subota je dan tišine. Obredi su počeli u 18.30 sati paljenjem ognja ispred crkve svetog Ante i blagoslovom uskrsne svijeće. Crkva je u mraku i vjernici pale svoje svijeće na plamenu uskrsne svijeće. Uskrsna svijeća je simbol svjetla, simbol Isusa koji je Svjetlo Svijeta.

Ovo je priča o skromnim časnim sestrama u dalekom australskom Adelaideu

Sestre Klanjateljice Krvi Kristove provincije Zagreb, na poziv tadašnjeg nadbiskupa Adelaidea – preuzvišenog Jamesa Gleesona, dolaze u ovaj australski grad 22. prosinca 1973. kako bi pomogli hrvatskom dušobrižniku don Nikici Dušević u radu s hrvatskim iseljenicima u Južnoj Australiji. Kao i na početku svoga djelovanja, tako i danas, sestre žive karizmu po raznim aktivnostima pastoralnog […]

Nakon hvalospjeva svjetlu uslijedila je služba riječi – biblijska čitanja koja su najavila uskrsna događanja. Zvonima je svečano najavljena euharistijska služba i slavno “Aleluja”. „Živ je, među nama je!“, naglasio je župnik.

Hrvatska katolička župa Frankfurt

Obredi Velike subote uključuju među ostalim i obnovu krsnih obećanja vjernika te blagoslov jela i vode koju vjernici blaguju na uskrsno jutro. Na kraju je župnik zahvalio svima koji su pomagali oko organizacije ovoga trodnevnog slavlja.

Izvor: YouTube