Schmerlenbach

Pojedine biskupije u Njemačkoj značajno otežavaju pastoralno djelovanje među Hrvatima

9. veljače 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivan Režić

U Schmerlenbachu je od 5. do 7. veljače 2024. održan redoviti godišnji susret braće Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja s provincijalom fra Markom Mršom.

Hrvatsku katoličku misiju Köln posjetio apostolski nuncij u Njemačkoj

Hrvatsku katoličku misiju Köln u nedjelju je posjetio mons. dr. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj, predsjedavši euharistijskim slavljem u crkvi Minoritenkirche, uz koncelebraciju župnika fra Vuka Buljana. Na samom početku slavlja sve prisutne u ime misije pozdravila je Marjana Haubrich, nakon koje je svoju pozdravnu riječ uputio i Ingbert Mühe, predstavnik Nadbiskupije Köln. Zatim […]

Na sastanku je prisustvovalo 22-oje svećenika. Uz provincijala fra Marka, susretu se odazvao i fra Boris Čarić, provincijski ekonom.

Provincijal je na samom početku izvijestio prisutnu braću u Njemačkoj o stanju u Provinciji, posebno o brojčanom stanju u odgojnim zavodima te o bolesnoj braći. Nakon toga fra Boris je dao pregled materijalnih radova koji su provedeni na razini Provincije tijekom protekle godine.

Voditelji misija izvijestili su provincijala o stanju i o perspektivama u svojim zajednicama, o odnosu s nadležnim tijelima (nad)biskupija u kojima djeluju te o tekućim problemima. Poseban osvrt odnosio se na smjernice pojedinih biskupija koje značajno otežavaju i opterećuju budućnost daljnjega uspješnog pastoralnog djelovanja među Hrvatima u Njemačkoj. Službeni dio trodnevnog programa moderirao je fra Petar Klapež, voditelj Hrvatske katoličke misije München.

Hrvatska katolička misija iz Njemačke u četiri godine sklopila 512 kumstava. Evo o čemu je riječ

Hrvatska katolička misija Mittelbaden i ove je godine nastavila svoju plemenitu akciju pomoći „Kumstva za Ganu“ koja je postala već prepoznatljivi brend. Riječ je o programu u kojem kumovi sa 100 eura godišnje omogućavaju školovanje svojim kumčadima, djeci u siromašnoj misiji Tatale u sjevernoj regiji Gane. Ova hrvatska katolička misija iz Njemačke s akcijom je […]

S puno uvažavanja različitih iskustava i mišljenja, obogaćeni pastoralnim iskustvima, braća su u srijedu završila svoj radni i molitveni trodnevni susret, slaveći svakodnevnu svetu misu te zajedno moleći i družeći se.

Ivan Režić