Zagreb

Pokrenut Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva

12. veljače 2021. u 10:42

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Dana 12. veljače 1951. osnovana je Matica iseljenika Hrvatske. Točno sedam desetljeća poslije pokrenut je Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva – projekt kojim će ova institucija predstaviti dio digitalizirane baštine prikupljene tijekom svog djelovanja.

Društveni i kulturni život vojvođanskih Hrvata izložen brojnim pritiscima i izazovima

Hrvatsko katoličko sveučilište objavilo je Zbornik radova Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi u prosincu 2020. Ovaj Zbornik, opsega 400 stranica, nastao je kao rezultat rada autora, sudionika istoimenog znanstveno-stručnog skupa te autora koji su svoje tekstove poslali naknadno na molbu uredništva, objavio je Hrvatsko katoličko sveučilište. U organizaciji dijela skupa koji […]

Predstavljanje je upriličeno u zgradi Hrvatske matice iseljenika pred kamerama HRT-ove emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, a predstavljači su bili zamjenik ravnatelja dr. sc. Ivan Tepeš i koordinator Virtualnog muzeja mr. sc. Marin Knezović.

U prvom redu riječ je o digitaliziranim brojevima mjesečnika “Matica” koji je izlazio od 1951. do 1961. i brojevima Matičinog iseljeničkog kalendara, objavljenima od 1955. do 1960. godine. Dio Virtualnog muzeja su i brojevi “Iseljeničkog muzeja”, priloga posvećenog iseljeničkoj baštini koji je od 1936. do 1940. izlazio kao dio časopisa “Novi iseljenik”.

Objavljeno je i više od 500 fotografija s kraja 19. stoljeća i polovice 90-ih godina 20. stoljeća, koje su vezane za dijasporu, iseljeničke organizacije i djelovanje iseljenika. Fotografije su digitalizirane u visokoj rezoluciji što omogućava njihov poseban doživljaj.

Hrvatska katolička misija Köln proslavila Stepinčevo

Hrvatska katolička misija Köln proslavila je 10. veljače svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Viktora Stepinca. Središnja proslava Stepinčeva bila je u Minoritenkirche u Kölnu, a počela je molitvom krunice Božjeg milosrđa te molitvama Blaženiku za zagovor. Prije mise u ulaznoj procesiji kroz crkvu na čelu su bili ministranti s kadionikom, križem i svijećama, a hrvatski […]

Virtualni muzej hrvatskog iseljeništva zamišljen je kao stalno otvorena digitalna platforma za prikupljanje baštine hrvatskog iseljeništva i hrvatskih manjinskih zajednica, a bit će obnavljana na tjednoj osnovi.

FOTO: Screenshot

Muzej je dostupan na ovoj poveznici…