Zbornik radova

Društveni i kulturni život vojvođanskih Hrvata izložen brojnim pritiscima i izazovima

12. veljače 2021. u 10:27

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko katoličko sveučilište

Hrvatsko katoličko sveučilište objavilo je Zbornik radova Etnokulturni identitet Hrvata u Vojvodini: povijesni i suvremeni procesi u prosincu 2020.

Prozvana je ‘brendom’ hrvatske naive u Vojvodini, a sada je dobila i svoju likovnu monografiju

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata dovršio je likovnu monografiju “Cilika Dulić Kasiba”, koju autorski potpisuje povjesničarka umjetnosti Olga Šram. U predgovoru naslovljenom “Portret jedne umjetnice i vremena”, urednica knjige Katarina Čeliković piše: “Stvaralaštvo i umjetnički put samouke naivne slikarice Cilike Dulić Kasibe dobilo je svoju trajnu potvrdu u monografiji koja nosi njezino ime. Njome prikazujemo […]

Ovaj Zbornik, opsega 400 stranica, nastao je kao rezultat rada autora, sudionika istoimenog znanstveno-stručnog skupa te autora koji su svoje tekstove poslali naknadno na molbu uredništva, objavio je Hrvatsko katoličko sveučilište.

U organizaciji dijela skupa koji se održavao u Subotici i studijskoga putovanja u Vojvodini, sudjelovali su Srijemska i Subotička biskupija te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Recenzenti su dr. sc. Mateo Žanić i dr. sc. Rebeka Žabčić Mesarić, a urednici doc. dr. sc. Mario Bara, doc. dr. sc. Filip Galović i doc. dr. sc. Lucija Mihaljević.

Upravo kroz lepezu 19 radova Zbornika na jednom mjestu obuhvaćeni su i zaokruženi migracijski čimbenici koji su djelovali uzročno i posljedično na vojvođanskom prostoru, analizirane su demografske značajke vojvođanskih Hrvata, okviri zaštite hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, političke i vojne elite, crkveno-kulturna povijest, utjecaj političkog, društvenog i gospodarskog konteksta na transformacije identiteta (lokalnog, etničkog, nacionalnog), identitetska mimikrija, nastajanje višestrukih i hibridnih identiteta, komunikacije i interakcije sa zajednicama u okruženju te odnos prema matičnoj domovini, Republici Hrvatskoj”, istaknula je u svojoj recenziji dr. sc. Rebeka Žabčić Mesarić.

‘Pojedini nastavnici ili slabo ili nikako govore hrvatskim jezikom’

Online konferencija na temu “Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u uvjetima pandemije” održana je u petak 11. prosinca putem zoom platforme. Na skupu su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina u Republici Srbiji te sudionici iz Republike Hrvatske, Narodne Republike Mađarske i Narodne Republike Rumunjske, javlja HNV. Pozdravnu riječ sudionicima uputio je prof. dr. Zoran Pavlović, pokrajinski […]

“Prilazeći složenom fenomenu o kojem se na jednom mjestu piše kao o heterogenoj zajednici, a koja se često zahvaća sintagmom ‘nacionalna manjina’, radovi iz zbornika zahvaćaju cijeli niz važnih aspekata kulturnog i društvenog života Hrvata koji žive na području Vojvodine. Stoga zbornik uspijeva prezentirati vrijedne uvide u različite kulturne, organizacijske i svakodnevne prakse pripadnika istraživane zajednice. Razvidnim postaje da je društveni i kulturni život vojvođanskih Hrvata izložen brojnim pritiscima i izazovima koji proizlaze iz različitih izvora. Naime, kultura vojvođanskih Hrvata nije izložena samo globalizacijskim tijekovima koji rade na homogenizaciji kulture i komercijalizaciji kulturnog nasljeđa. Premda se nalazi u regiji o kojoj se često piše kao o multikulturnoj, kao manjinska kultura ona je prvenstveno izložena pritiscima većinske kulture. Ovaj Zbornik radova može poslužiti kao ogledni primjerak prikupljene građe o hrvatskoj zajednici u Vojvodini i pojedinim institucijama u Republici Hrvatskoj”, riječi su recenzenta dr. sc. Matea Žanića.

U Zborniku je objavljeno 19 radnji koje tematiziraju neki aspekt društvenog života Hrvata u Vojvodini, bilo u povijesti bilo u sadašnjosti iz vizura nekoliko društvenih i humanističkih znanosti – povijesti, jezikoslovlja, sociologije migracija, etnologije, kulturologije i politologije.

Osigurana sredstva za obnovu crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 11. siječnja biskupa Srijemske biskupije msgr. Đuru Gašparovića, predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnu Vojnić i zamjenika pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Gorana Kaurića. Na sastanku je bilo riječi o projektima očuvanja vjerske baštine u Vojvodini te je dogovoreno kako […]

Radnje potpisuju u akademskim krugovima već poznata i priznata imena iz Hrvatske (Ivan Armanda, Mario Bara, Lucija Mihaljević, Emina Berbić Kolar, Vladimir Čavrak, Filip Galović, Ljiljana Kolenić, Robert Skenderović, Dražen Živić) i Vojvodine (Slaven Bačić, Katarina Čeliković, Stevan Mačković, Tomislav Žigmanov), te nekoliko mlađih autor(ic)a (Ivana Andrić Penava, Darko Baštovanović, Milan Bošnjak, Silvija Ćurak, Mislav Matišić, Dražen Skenderović, Luka Šešo).

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje