FOTOGALERIJA

Pomoćni njemački biskup posjetio HKM Köln pa poručio mladima: Vi ste najbolji apostoli za svoje uzraste, bolji nego ja

10. veljače 2023. u 8:50

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca s vjernicima Hrvatske katoličke misije Köln u prošlu nedjelju svetu misu slavio je dr. Dominikus Schwaderlapp, pomoćni biskup Nadbiskupije Köln, uz koncelebraciju župnika fra Vuka Buljana i župnog vikara fra Ivana Režića.

Hrvat koji je rođen u Kölnu doktorirao u Rimu

Franjo-Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uspješno je obranio doktorsku tezu iz filozofije pod naslovom “Antropsko načelo i svrhovitost svemira” na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu. Mentor odnosno relator teze bio je prof. dr. Juan José Sanguineti, korelator prof. dr. Philippe Dalleur, a treći član povjerenstva prof. dr. Rafael Martínez. Dok su relator i […]

Biskup je bio oduševljen činjenicom da se u ispunjenoj crkvi Minoritenkirche okupilo jako puno djece i mladeži te da su vjernici i prije svete mise molili krunicu i litanije.

Hrvatska katolička misija Köln

U svojoj propovijedi molitvu je označio jednim od stupova za ostvarenje zadaće koju nam je povjerio Isus, da budemo „svjetlo svijeta i sol zemlje“, uz svetu euharistiju, sakrament ispovijedi i štovanje Blažene Djevice Marije. Između ostaloga, u homiliji je istaknuo: „Jako je važno, drage sestre i braćo, da mi osobno razgovaramo s Bogom, na svoj način, na hrvatskom, na njemačkom, na našim dijalektima, našim riječima. Gospodin sve razumije”.

Hrvati iz Kölna dali obećanje svojoj misiji

Tijekom svete mise koju je u petak u Minoritenkirche predvodio fra Denis Šimunović, održan je obred primanja vjernika Hrvatske katoličke misije Köln u Framu. Predsjednica Laura Šimunovi pozvala je da istupe svi oni koji žele pristupiti u bratstvo franjevačke mladeži, a dopredsjednica Andrea Bušić imenovala je Matea Alpezu, Manuelu Herceg i Ivana Miloša. Nakon osobne […]

Pozvao je sve, posebno mlade, da svjedoče svoju vjeru: „Svjedočimo. Lijepo je ovdje vidjeti tako puno mladih ljudi. Vi ste s drugom djecom i mladima kojima je njemački jezik materinski u vašim školama. Nemojte se bojati pričati im što činite. Da se ovdje okupljate, da molite, da idete na sakramente, vi ste najbolji apostoli za svoje uzraste, bolji nego ja. Vi znate kakve radosti i kakve brige oni imaju, vi znate kako oni funkcioniraju. Vi možete biti svjedoci. Ne tako što ćete držati velike propovijedi, nego tako što ćete vjerno činiti ono što činite, nastojati biti dobri kršćani, ljubiti Boga, i ljubiti bližnjega, i to ne tajiti. Drage sestre i braćo, to vrijedi za sve nas“.

Hrvatska katolička misija Köln

Tijekom mise pjevao je zbor pod ravnanjem s. Renate Rapi, a darove su prinosili mladi odjeveni u hrvatske narodne nošnje. Na misi je bio prisutan i dr. Ivan Bulić, generalni konzul Republike Hrvatske u SR Njemačkoj za područje Nordrhein-Westfalen te Ingbert Mühe, povjerenik u Nadbiskupiji za strane vjernike.

Hrvatska katolička misija Köln

Na kraju mise voditelj HKM-a Köln fra Vuk Buljan na poseban je način zahvalio biskupu Schwaderlappu na posjeti…

Köln: Mladi Hrvati u narodnim nošnjama odali počast žrtvama Domovinskog rata

U crkvi Minoritenkirche u Kölnu u nedjelju je slavljena sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata. Tom prigodom na poseban način angažiran je bio zbor pod ravnanjem s. Renate Rappi, mladi i djeca odjeveni u hrvatske narodne nošnje te hrvatski branitelji koji žive u Kölnu i okolici. U nadahnutoj homiliji voditelj misije fra Vuk Buljan […]

“Hvala Vama, oče biskupe, a preko Vas i našem uzoritom kardinalu Woelkiju, što ne dopuštate da takozvana ‘istinoljubivost’ vodi Crkvu u sukob s Crkvom, nego što se trudite naviještati Krista, Istinu, koji želi i čini Crkvu jednom i jedinstvenom. Bog Vam pomogao na tom putu ustrajati. Dok Vam to želimo istodobno govorimo: s Vama i našim kardinalom Woelkijem vjernici su Hrvatske katoličke misije Köln. I to će ostati. Živjeli nam”, zaključio je fra Vuk Buljan.

Hrvatska katolička misija Köln