Njemačka

Posebna procesija u kojoj sudjeluju Hrvati iz Freiburga: Obucite narodne nošnje i učinite proslavu svečanijom

6. lipnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hrvati-freiburg.de

Nakon posljednje tri godine tijekom koje se tijelovska procesija nije mogla održati zbog pandemije koronavirusa, Hrvati iz Freibruga sa zadovoljstvom ponovno mogu pozvati vjernike na slavlje u izvornom obliku.

Hrvatska katolička misija Freiburg nakon dvogodišnje stanke hodočastila u Lurd

Nakon dvogodišnje stanke tradicionalnom hodočašću Hrvata iz zapadne Europe ove se godine pridružila i Hrvatska katolička misija Freiburg. Jedan autobus iz Freiburga, a drugi iz Rheinfeldena, krenuli su prošlu srijedu prema Lurdu. Župljani su tijekom prvog dana sudjelovali na misnom slavlju, a zatim i na večernjoj procesiji sa svijećama. Unatoč umoru od putovanja, hladnom vremenu […]

Dojmljiv znak ovoga blagdana je procesija u kojoj se nakon bogoslužja u središte nosi monstranca s posvećenom hostijom. U Freiburgu središnja proslava Tijelova održava se u freiburškoj katedrali. Nadbiskup Stephan Burger slavi pontifikalnu misu u 9 sati, nakon koje slijedi velika tijelovska procesija koja vodi preko Kaiser-Joseph-Straße, Rathausplatza, Universitätsstraße, Bertoldstraße i zatim preko Oberlindena natrag do Münsterplatza na posljednju liturgiju blagoslova.

“Sve koji posjeduju narodne nošnje iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine pozivamo da ih obuku i tako učine proslavu svečanijom. Naše druženje nastavit će se uz roštilj i ugodnu atmosferu u misijskom dvorištu nakon procesije”, poručili su iz Hrvatske katoličke misije Freiburg.

Predivna hrvatska priča iz Freiburga! Zdravka i Mate Roso proslavili zlatni pir pa otkrili na što su najponosniji

Svoj zlatni pir u petak su u Freiburgu proslavili Zdravka i Mate Roso. Tim povodom euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova predvodio je vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg, a na misi su se okupili članovi obitelji i prijatelji slavljenika, objavili su Hrvati Freiburg na svom Facebooku. Zdravka i Mate vjenčali su se […]

Tijelovska procesija u Freiburgu ima dugu povijest, a posebna je po tome što, uz katoličke kršćane freiburških župa, u njoj sudjeluju i vjernici iz župa materinjeg govornog područja, redovnici, članovi satnih veza i freiburški cehovi. U tu svrhu iz augustinskog muzeja posuđuju se povijesni likovi svetaca i cehovske motke koje zatim u procesiji nose članovi cehova.