Hrvati u Njemačkoj

Predivna hrvatska priča iz Freiburga! Zdravka i Mate Roso proslavili zlatni pir pa otkrili na što su najponosniji

9. siječnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvati Freiburg

Svoj zlatni pir u petak su u Freiburgu proslavili Zdravka i Mate Roso. Tim povodom euharistijsko slavlje u crkvi Srca Isusova predvodio je vlč. Veselko Župarić, voditelj Hrvatske katoličke misije Freiburg, a na misi su se okupili članovi obitelji i prijatelji slavljenika, objavili su Hrvati Freiburg na svom Facebooku.

Anamarija Galić nova je učiteljica hrvatske nastave u Freiburgu, Rheinfeldenu i Lörrachu: Ovo je zaista moj poziv

Hrvati iz Freiburga javljaju kako će sljedeće tri godine Anamarija Galić iz Bekteža pokraj Požege biti učiteljica hrvatske škole u njihovom gradu. Anamarija je rođena 6. svibnja 1995. U rodnom mjestu shvatila je, kako kaže, što znači biti dijelom zajednice… “Shvatila sam kako te male stvari utkane u oblik pažnje utječu na tebe i oblikuju […]

Zdravka i Mate vjenčali su se 1. siječnja 1973. godine. Prije pola stoljeća izrekli su sudbonosno “da” u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Kočerinu u Hercegovini. Vjenčao ih je fra Zdravko Zovko, franjevac Hercegovačke franjevačke provincije koji je sve do svoje smrti obnašao dužnost svećeničke službe u Kočerinu.

Slavljenici su se upoznali u njemačkom Freiburgu, tamo se zaljubili i zasnovali obitelj. Mate je iz Jabuke koja pripada Grudama došao u Freiburg 1965. godine, dok je Zdravka iz rodnog Ljubotića kod Širokog Brijega stigla pet godina poslije…

“Sastajali smo se u okviru Hrvatske katoličke misije Freiburg, a i danas rado odlazimo na misijska događanja i redovni smo na svetim misama”, rekao je bračni par Roso za Facebook stranicu Hrvati Freiburg.

Učenici hrvatske nastave iz Freiburga uspješni na ispitu

Učenici hrvatske nastave iz Freiburga Lorena Mandir (6. razred), Matteo Golčić (8. razred), Antonela Maras (9. razred) i Nikolina Majić (11. razred), uspješno su u ovoj školskoj godini položili ispit iz hrvatskoga jezika – A2 razine. Ispit je održan u Wentzinger-Realschule Freiburg, a proveden je u organizaciji Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Generalnog […]

U dugogodišnjem braku ova obitelj dobila je tri kćeri: Anitu, Sanju i Danijelu te sina Marka…

“Uz djecu naša su najveća radost unuci Dario, Niko i Matea. Sretni smo što unuci i dalje njeguju hrvatski jezik, kulturu i katoličku vjeru, a ponos je još veći kada ih vidimo pri oltaru kao ministrante”, istaknuli su.

Ponosni su i na svoju djecu koja su aktivna u Župnom vijeću Hrvatske katoličke Freiburg te u ostalim hrvatskim udrugama i zajednicama s toga područja.

Trostruka radost za Hrvate u Freiburgu: Ono najbitnije je vidljivo srcu

Ove godine Hrvatska katolička misija Freiburg – Bad Säckingen doživjela je trostruku radost jer je tridesetero djece podijeljeno u tri skupine primilo Prvu svetu pričest. Budući da je zbog pandemije koronavirusa događaj već bio odgođen, nesuđeni prošlogodišnji prvopričesnici sakramentu su pristupili prvi u 2021. Veliko slavlje svečano su zaključili slavljenici iz Rheinfeldena, gdje dugo nije […]

Sa svojom djecom, unucima i prijateljima, Mate i Zdravka su nakon svete mise zlatni pir proslavili ručkom. Djeca su im uručila darove i zahvalila im na brizi i ljubavi koju su im pružili tijekom njihova odrastanja, ali i danas, te im zaželjeli da ih zdravlje još dugo posluži, javili su Hrvati iz Freiburga.