Nova knjiga Nede Rosandić Šarić

Posljednja očeva poruka: Zato vaš ćakan nije mogao drugačije, a vi mu, moje drage curice, oprostite što vas je ostavio sirote

20. travnja 2021. u 4:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Neda Rosandić Šarić ovih je dana objavila knjigu “Domovina iznad svega – moj otac Mime Rosandić”, koji je u vladi NDH bio državni tajnik u Ministarstvu šuma i ruda, a 1948. godine jedan od sudionika Akcije 10. travnja.

Objavljena knjiga najistaknutijeg hrvatskog sociologa u dijaspori

U dosad objavljenoj 41 knjizi niza “Hrvatska katolička baština 20. stoljeća”, Glas Koncila omogućio je čitateljima da na jednom mjestu pronađu najvažnije katoličke intelektualce 20. stoljeća, piše IKA. Tako su objavljeni najvažniji naglasci njihova djelovanja i stvaranja u zauzimanju za dostojanstvo čovjeka, kršćanina i umjetnika. Svrha je biblioteke, u suvremenom proučavanju, valorizaciji i popularizaciji niza […]

Autorica opisuje puč Vokić-Lorković, piše o Mili Budaku i njegovoj obitelji, Juri Francetiću koji je dolazio u njihovu kuću, povlačenju u Austriju, predaju britanskim vojnicima, putovanje u stočnom vagonu, dolazak u logor Fermo, bijeg Mate Frkovića i susret svoje majke s Antom Pavelićem u Buenos Airesu.

U knjizi je također opisano kako se njezin otac priključio Kavranovoj skupini, kao i detalji montiranog sudskog procesa. Posebno je zanimljiv opis susreta s Franjom Tuđmanom.

Neda Rosandić Šarić rođena je u Zagrebu 1943. godine. S obitelji je živjela u Austriji i Argentini. Diplomirala je socijalni rad na Sveučilištu u Buenos Airesu i magistrirala na Državnom sveučilištu Wayne u Detroitu te stekla stupanj samostalnog terapeuta za duševne bolesti, piše australski tjednik Domovina.

Bila je vijećnica u Hrvatskom narodnom vijeću u mandatima 1977. i 1981. godine. Bila je i članica Ustavne komisije Republike Hrvatske 1990., a od 1995. do 2000. godine veleposlanica RH u Argentini, akreditirana za Paragvaj i Urugvaj.

Kao srednjoškolka dobila je od vlč. Lukete pismo koje je prije smrti obitelji poslao njezin otac…

Nova knjiga Katarine Čeliković o Hrvatima u Vojvodini

Krajem 2020. dovršena, u veljači 2021. godine tiskana je, u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, knjiga Književnost u zrcalima – ogledi i eseji o književnosti Hrvata u Vojvodini autorice Katarine Čeliković. Autorica u predgovoru navodi kako se „Zavičajna (se) književnost pokazala kao najbolje sredstvo za osmišljavanje i određivanje kako nacionalnog tako i emotivnog identiteta, […]

„Omotnica s pismom prošla je mnoge ruke prije nego li je stigla do Pere Ćulumovića, očeva tajnika u Ministarstvu šuma i ruda. Ćulumović je postupio po očevu naputku da u slučaju njegove pogibije pismo proslijedi obitelji. Ono je stiglo do nas. Majka ga je dugo čuvala, čekala je da budemo dovoljno spremne da čujemo posljednju očevu poruku i primimo je k srcu”, rekla je Neda Rosandić Šarić.

U pismu, između ostaloga, stoji:

“Nama je domovina iznad svega i to me se pokoravamo. Neka je vama, dico moja, to bude u vašem životu iznad svega, i tim putem i naši stari kročiše i mi u njima gledamo svoj uzor. Providnost nam je odredila taj komad hrvatske zemlje da ju štitimo, da ju branimo i sačuvamo našim pokoljenjima. Zato vaš ćakan nije mogao drugačije a vi mu moje drage curice oprostite što vas je ostavio sirote. Uzdajte se u Boga, slušajte vašu majku i ostavite svojoj Hrvatskoj do groba vjerne“.

Pogovor knjizi napisao je hrvatski povjesničar dr. sc. Anđelko Mijatović…

“Autorica piše zorno i nenametljivo, a pruža vjeran opis prilika i vremena, pa nas potiče da što više doznamo i naučimo. Radi se o doista uspješnom prikazu koji će pridonijeti sagledavanju stradanja devedeset šestorice hrvatskih domoljuba 1948. godine, a i sagledavanju stradanja njihovih obitelji i prijatelja, u borbi za slobodnu Hrvatsku. Njezin će rad upotpuniti prazninu u hrvatskoj historiografiji o hrvatskim povijesnim zbivanjima 20. stoljeća“, napisao je dr. sc. Anđelko Mijatović.

U Australiju je pobjegao davne 1959. Sada je napisao knjigu

Gospodina Brunu Milića posjetio sam u njegovoj obiteljskoj kući u Mortdaleu, u južnom dijelu Sydneya. Povod mog dolaska bio je upoznavanje sa skorim izdavanjem njegove druge knjige “Bijegom do slobode”, čija će promocija uslijediti za koji tjedan. Bruno Milić rođen je u ribarsko-ratarskoj obitelji 10. svibnja 1934. godine na Dugom otoku, u mjestu Sali, čiji […]

Knjiga je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku.