Zagreb

Povećane subvencije za Hrvate iz Južne Amerike

6. kolovoza 2022. u 8:37

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U četvrtak je održan sastanak predstavnika Hrvatske matice iseljenika i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s izaslanstvom Kluba Hrvata u Paragvaju.

Hrvati iz Sacramenta donirali 15 tisuća američkih dolara

Vodstvo Hrvatskog doma iz Sacramenta iz Sjedinjenih Američkih Država odlučilo je donirati financijska sredstava „hrvatskim kulturnim, vjerskim, nacionalnim i dobrotvornim organizacijama/ustanovama“ u svijetu. Tim povodom je Nikola Bilandžić, tajnik Hrvatskog doma, kontaktirao Tomislava Žigmanova, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te mu priopćio da će prema toj odluci i Hrvati u Republici Srbiji, to jest […]

Hrvatsku maticu iseljenika predstavljao je dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja, a Središnji državni ured za Hrvate izvan RH Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore. Izaslanstvo iz Južne Amerike predvodili su predsjednik Mario Kriskovich i glavni tajnik Kevin Kriskovich.

Održani sastanak u sjedištu Hrvatske matice iseljenika rezultat je pojačane suradnje i aktivnosti između hrvatskih državnih institucija i udruga paragvajskih Hrvata koji su intenzivirani tijekom 6. susreta hrvatskog iseljeništva Južne Amerike, održanog u glavnom gradu Paragvaja Asuncionu, u ožujku ove godine.

S vremenskim odmakom od nekoliko mjeseci potvrdio se zaključak kako je bilo dobro što je mjesto susreta Hrvata Južne Amerike i predstavnika hrvatskih institucija iz Hrvatske održan baš u Paragvaju, manje poznatom iseljeničkom južnoameričkom odredištu za razliku od Argentine i Čilea.

Najava Velike Gospe u Chicagu. Već 116 godina ljubavi

Dragi prijatelji i župljani hrvatske župe sv. Jeronima! Sveti Maksimilijan Kolbe jednom je napisao: „Ne bojte se ljubiti Blaženu previše. Nikad je nećete voljeti više od Isusa”. Naši preci koji su se molili Gospi u vrijeme velike opasnosti, okruženi tisućama naoružanih ljudi, razumjeli su da je ljubav prema Gospi njihova jedina nada. I s njezinom […]

Na sastanku je dogovoren daljnji tijek financiranja i realizacije projekata kojim će Republika Hrvatska podupirati rad na očuvanju hrvatskog identiteta Hrvata u Paragvaju. Hrvatska matica iseljenika u svom planu i programu rada za 2023. godinu predvidjela je povećanje subvencija za omogućavanje dolaska većeg broja sudionika iz Južne Amerike na redovite programe.