Zagreb

Povezivanje domovine i hrvatske zajednice u inozemstvu posredstvom uspješnih žena

9. ožujka 2023. u 17:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Međunarodna konferencija „Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!“ održana je jučer u Zagrebu, u organizaciji Mreže hrvatskih žena.

Mreža hrvatskih žena želi proslaviti ženska postignuća i upozoriti na rodnu ravnopravnost

Žensko poduzetništvo, rodna ravnopravnost, društvena pravednost i ženska uloga u očuvanju hrvatskog identiteta u Hrvatskoj i inozemstvu bit će u središtu šeste međunarodne konferencije “Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” pod geslom “Njezina snaga”. Na konferenciji koja će biti održana 8. ožujka u Zagrebu, u organizaciji Mreže hrvatskih žena, govorit će mnogobrojni hrvatski i međunarodni […]

Riječ je o nevladinoj organizaciji sa sjedištem u Torontu koja u glavnom gradu Hrvatske već šestu godinu organizira ovu međunarodnu konferenciju, povezujući ugledne žene hrvatskog podrijetla diljem svijeta.

Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena, organizacije koja broji nešto manje od 600 članica iz cijelog svijeta, istaknula je da “gospodarstvo raste što više žena radi”…

“Žene su inženjerke, nuklearne fizičarke, pilotkinje, predsjednice država i uprava nekih tvrtki, ali istovremeno majke, sestre i čuvarice svojih obitelji”, rekla je Spivak.

Na konferenciji je sudjelovao i Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske…

„Dodanu vrijednost ove platforme i današnjeg skupa vidim u povezivanju domovine i hrvatske zajednice u inozemstvu posredstvom uspješnih žena Hrvatica. Time pridonosimo ne samo unaprjeđivanju položaja žena u svijetu, već i zajednicama Hrvata u inozemstvu, kao i očuvanju hrvatskog identiteta izvan granica domovine“, naglasio je ministar.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena upućuje na potrebu da društvo omogući jednaku mogućnost obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, dostojanstvenog rada te priznavanja i pravog vrednovanja neplaćene skrbi i kućanskog rada.

Slavna, legendarna i ponizna. Bila je jedna od najpoznatijih sopranistica nakon Drugog svjetskog rata

Postati slavan, legenda, a istovremeno ostati ponizan, nije lako, ali je časno i znak je duboke životne mudrosti. Jedna od slavnih Hrvatica bijaše i operna pjevačica Sena Jurinac, koja do smrti ostade skromna, nenametljiva, što bi se reklo, normalna žena. Srebrenka Jurinac rođena je 24. listopada 1921. u Travniku, gradiću koji nam je dao nekoliko […]

„Vaši projekti su uzor i nadahnuće, hvala vam što svojim radom utječete na društvene promjene i globalno promičete hrvatske inovacije, poduzetništvo, kulturu i znanost. Čestitam ovogodišnjim dobitnicama nagrada i želim vam sretan Dan žena“, zaključio je ministar.

Martina Ciglević, izaslanica predsjednika Zorana Milanovića, istaknula je da je Međunarodni dan žena “prigoda da se podsjetimo kako ravnopravnost spolova nije tek apstraktni pojam, već temeljno ljudsko pravo nužno kako bi naše društvo bilo otpornije, naprednije i bolje”.

Na konferenciji su sudjelovale utjecajne žene iz cijelog svijeta, Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Marija Žebec, tajnica Ravnateljstva Dušobrižništva za Hrvata.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

“Postignućima kojima izravno promičete hrvatsku izvrsnost diljem svijeta, čime ste i nadahnuće za mlade naraštaje, stvarate siguran put za jačanje hrvatske budućnosti i na globalnoj razini”, poručio je državni tajnik Zvonko Milas.

Upoznajte jednu od najistaknutijih žena u hrvatskoj emigraciji

Tijekom prvoga desetljeća nakon Prvoga svjetskoga rata („the Roaring ’20s”), u Americi je smišljena ideja „slavnih”. Naslovne stranice raznih tiskovina bile su pune imena i slika filmskih zvijezda, pjevača i pjevačica, sportaša, gangstera, skandaloznih naslova… Pojavili su se prvi paparazzi, a tu je nikla i ideja „odnosa s javnošću”. Bili su to početci demokratizacije „slave”. […]

Dodijeljene su i nagrade dobitnicama priznanja “Utjecajne hrvatske žene” iz deset zemalja. Čak 23 žene izabrane su među 135 nominiranih, i to iz Argentine, Austrije, Čilea, Češke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Perua, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.