Pola stoljeća HKM-a u Nici

Povratak kući nakon 43 godine

9. studenoga 2021. u 8:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zvonimir Markić

U nedjelju je proslavljena 50. obljetnica Hrvatske katoličke misije u Nici. Ujedno se od službe voditelja misije oprostio vlč. Stjepan Čukman, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, koji se nakon 25 godina vođenja ove zajednice i 18 godina ranijeg služenja hrvatskim katolicima u Oslu vraća u rodnu župu Marija Bistrica, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Susreti hrvatske zajednice u Corku

Voditelj HKM-a Dublin vlč. Josip Levaković i veleposlanik Republike Hrvatske Davor Vidiš u četvrtak su se susreli s mons. Fintanom Gavinom, biskupom biskupije Cork and Ross. Razgovarali su o stanju u hrvatskoj zajednici u Corku koja se bliži petoj godišnjici svojih okupljanja. Istoga dana Hrvati su se okupili na svom redovnom misnom slavlju u St. […]

Svečano misno slavlje u crkvi Marije Pomoćnice, uz sudjelovanje 200-ak vjernika iz južne Francuske u zajedništvu s dr. Tomislavom Markićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, don Stjepanom Lončarom, voditeljem Hrvatske katoličke misije u Parizu, vlč. Pereom Claudom, župnikom Župe Marije Pomoćnice i đakonom Claudom Seguinom iz Ureda za pastoral migranata Biskupije Nica, predslavio je vlč. Čukman.

Zvonimir Markić

Na misi je propovijedao ravnatelj Markić te je istaknuo važnost razmatranja Božje riječi i pronalaženja i prepoznavanja sebe u različitim biblijskim situacijama. Rekao je kako se nekome možda može učiniti da i ova misija postaje udovica bez svećenika koji bi tu stalno stanovao i redovito joj kao do sada služio, ali da se još više trebamo prepoznati u ulozi učenika te otvorenoga srca slušati riječ Božju i prihvaćati njegovu ponudu spasenja. Pozvao je i na molitvu kako bi se pronašli novi dušobrižnici za hrvatske iseljenike ne samo u Nici i Lyonu, već i na nekim drugim mjestima gdje nedostaju.

Vlč. Čukman je predvodeći euharistiju srdačno pozdravio sve sudionike slavlja te svima zahvalio na suradnji i dirljivim se riječima na kraju misnoga slavlja oprostio od članova misije koja pokriva cijelu južnu Francusku. Iznio je i misijsku statistiku koja je pokazala veliko značenje misije u životima naših iseljenika, koji u drugom pa i u trećem naraštaju nisu zaboravili svoju vjeru, hrvatski jezik i domovinu.

Biskup hrvatskog podrijetla imenovan vojnim ordinarijem za Čile

Papa Franjo imenovao je Pedra Ossandóna Buljevića vojnim ordinarijem za Čile, premještajući ga s naslovnog sjedišta La Imperial i iz ureda pomoćnog biskupa metropolitanske nadbiskupije Santiago de Chile, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa. Biskup Pedro Mario Ossandón Buljević Čileanac je hrvatskog podrijetla. Rođen je 16. listopada 1957. u Santiago de Chileu. Studij filozofije i teologije […]

Na vjernom vršenju službe zahvalio mu je nacionalni ravnatelj Markić, odavši mu priznanje i u ime hrvatskih biskupa iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zahvalio mu je i što je dugi niz godina revno vršio službu delegata hrvatske inozemne pastve za zapadnu Europu, predavši mu u znak priznanja i zahvale sliku bl. Alojzija Stepinca, koji je i zaštitnik misije.

Najavio je kako će od sada kao privremeno rješenje, dok se ne nađe prikladan dušobrižnik iz domovine, misiju dvaput mjesečno posjećivati don Stjepan Lončar, voditelj HKM-a Pariz. Prisutnima se obratio i vlč. Lončar ukratko se predstavivši te najavivši svoj prvi pohod za 27. studenog u 11:30 sati. Najavio je kako će se u Nici slaviti i božićna misa polnoćka.

Zvonimir Markić

Zahvalnost vlč. Čukmanu izrazili su i predstavnici francuske Crkve – župnik Claude i đakon Seguin, kao i predstavnici misije Sanda i Mario Žižić, dok je Anita Zorica pročitala zahvalno pismo gradonačelnika Nice Christiana Estrosija upućeno vlč. Čukmanu.

Obitelj Mesić poslala hrvatskoj župi 4,5 tisuće dolara za novi kip sv. Antuna Padovanskog

Župa Hrvatskih mučenika u Mississaugi primila je donaciju u iznosu od 4,445 kanadskih dolara za kupovinu novog kipa sv. Antuna Padovanskog. Sredstva je poslala obitelj Mesić, a prikupili su ih prijatelji i rodbina preminulog Antona. Anton Mesić rođen je 1. kolovoza 1939. godine, a preminuo je u Mississaugi 16. listopada 2021. Rodne Jezerane napustio je […]

Druženje vjernika nastavljeno je uz prigodan domjenak nakon svete mise u dvorištu crkve.