20. dani hrvatske knjige i riječi

Poznat datum održavaja najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini

23. lipnja 2021. u 12:47

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini “20. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova”, bit će održana od 6. do 9 listopada 2021.

Osječko-baranjski župan s Hrvatima u Srbiji: Naša je obveza pomoći vam

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Anušić posjetio je jučer sa svojim suradnicima Monoštor, gdje je obišao objekt „Kuću monoštorske župe“ i susreo se s predstavnicima mjesnih Hrvata te s predstavnicima Hrvata u Republici Srbiji. Na zajedničkom sastanku predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić predstavila je projekte i izazove s […]

Jednoglasno je odlučeno da se nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeli književniku Lazaru Franciškoviću. U okviru manifestacije planiran je bogat program, od sadržaja za djecu i mlade, znanstveno-stručnoga skupa, do tiskanja triju knjiga. Dio programa za djecu i mlade bit će održan među šokačkim i srijemskim Hrvatima.

“Ove će se godine posebna pažnja posvetiti temama novog kulturnog preporoda kroz tematiziranje značajnih osoba i događaja, a dio aktivnosti usmjeren je na jezičnu baštinu Hrvata u okruženju koju je zapisao Balint Vujkov”, rekla je predsjednica Organizacijskog odbora Katarina Čeliković.

U program je uključena i Umjetnička akademija Osijek koja sa svojim studentima glume sudjeluje u predstavljanju Pavla Bačića kroz dramatizaciju njegovih predstava za djecu.

Hrvatima u Srbiji poslana vrijedna donacija iz Istarske županije: Sretno dijete i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, zahvaljujući financijskim sredstvima koje je donirala Istarska županija, osiguralo je vrtićima s nastavom na hrvatskom jeziku prikladnu opremu potrebnu za rad s djecom. „Smisao svih naših djelovanja, ulaganja i napora jest integrirani razvoj društva komu je čovjek svrha i središte. S ponosom gledamo kako naša hrvatska zajednica raste i […]

Suorganizatori ove manifestacije su Hrvatska čitaonica Subotica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. U znanstveno-stručnom skupu kao suorganizatori sudjeluju Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Šokačka grana Osijek.