Lednice-Valtice

Poznati glazbeni festival u Češkoj u znaku moravskih Hrvata i Dore Pejačević

28. rujna 2022. u 9:58

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici

Skladbe Dore Pejačević predstavljene su reprezentativnim opusom proteklog vikenda na Glazbenom festivalu Lednice-Valtice u Južnoj Moravskoj. Događaj je svečano otvoren u subotu u prostorijama dvorca Valtice nedaleko od Břeclava.

Najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati i gradišćanski Hrvati

U organizaciji moravskih Hrvata u Jevišovki je početkom rujna 2022. održan Kiritof, najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati iz svih dijelova Češke, a pridružuju im se i gradišćanski Hrvati iz susjednih zemalja, Austrije i Slovačke. Kiritof je mjesto susreta gradišćanskih Hrvata koji se već više od četvrt stoljeća organizira prve nedjelje […]

Klasična glazba udahnut će novi život kulturno-povijesnim područjima Lednice-Valtice tijekom festivala i približiti stihove cijeloj Češkoj.

Nadahnut lovnom sezonom obitelji Lihtenstein koja je vladala više od sedam stoljeća i ostavila nevjerojatnu kulturnu baštinu, ovaj događaj svake jeseni nudi osam tematskih koncerata na jedinstvenim lokacijama u dvorcima oko grada Břeclava, uz popratna predavanja i edukativne programe.

Ovogodišnje festivalsko izdanje publici predstavlja reprezentativan izbor iz opusa Dore Pejačević, ukupno šest skladbi: Simfoniju u fis-molu, op. 41, Uvertiru u d-molu, op. 49, Gudački kvartet u C-duru, op. 58, Slavensku sonatu u h-molu za violinu i glasovir, op. 43, glasovirski ciklus Život cvijeća, op. 19 te Ljubavnu pjesmu za glas i glasovir, op. 39.

Na programu festivala nalaze se još dva djela hrvatskih skladatelja: Pjesme moje majke Josipa Štolcera Slavenskog u orkestralnom aranžmanu Filharmonije Janáček iz Ostrave te Folk Song br. 2 za flautu, violončelo i gitaru Lane Janjanin u izvedbi Ansambla Illyrica.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici

Češkoj publici predstavljaju se mladi, talentirani, sve uspješniji i traženiji hrvatski umjetnici: violončelisti Latica Anić i Vid Veljak, violinist Luka Ljubas, pijanist Aljoša Jurinić, sopranistica Josipa Bainac i već spomenuti Ansambl Illyrica.

Tema festivala vezana je i uz priču o moravskim Hrvatima, stanovnicima današnje Češke koji su početkom 16. stoljeća došli u Južnu Moravsku na poziv plemenitaške obitelji Lihtenstein. Izniman je to doprinos boljoj vidljivosti ove hrvatske najsjevernije autohtone manjine koja obitava u mjestima u okolici Mikulova – Jevišovka, Dobré Pole, Nový Přerov, u okviru Břeclava (Charvátská Nová Ves, Poštorná) te u selu Hlohovec.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici

Festival također daje pozornost našim moravskim Hrvatima predavanjem povjesničara prof. Miroslava Geršica “Dolazak Hrvata u Južnu Moravsku” (Breclav – Poštorna) te predstavljanjem knjige “Boje moravske Hrvatske” Lenke Kopřivove (Dvorac u Hlohovcu), potpredsjednice udruge moravskih Hrvata.

Dobri ljudi u Češkoj skupili 150 tisuća kuna

Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Udruga Lastavica prikupili su 150 tisuća kuna za stradale od potresa na Banovini. Donacije su skupili za sedam teško stradalih obitelji i troje samaca. Kako je rekla predsjednica Češko-hrvatskog društva Ivana Tichá, odmah nakon potresa koji je 29. prosinca 2020. teško pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, ove dvije udruge iz Praga […]

Posebna zahvala upućuje se direktoru glazbenog festivala Jiřiju Partyki za izvrsnu organizaciju, ali posebice za odabir djela Dore Pejačević i izbor reprezentativnih hrvatskih mladih umjetnika za nastup na festivalu te promicanje teme postojanja moravskih Hrvata, javilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj Republici.