Europski revizorski sud

Prava putnika u zračnom prometu nisu bila zajamčena

1. srpnja 2021. u 9:58

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

“Temeljna prava” putnika u zračnom prometu “nisu bila zajamčena” u vrijeme pandemije, ocijenio je u utorak Europski revizorski sud, izrazivši žaljenje zbog kašnjenja i neisplate naknade zbog otkazivanja letova, piše HINA.

Odobrena sredstva hrvatskim nacionalnim manjinama za 2021.

Temeljem provedenog Javnog natječaja za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu i prijedloga Povjerenstva Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za dodjelu financijske potpore programima i projektima Hrvata izvan Republike Hrvatske, donesena je Odluka o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatske nacionalne manjine za 2021. […]

“U prvim mjesecima krize velik broj putnika nije dobio nikakvu naknadu, a mnogi nisu imali drugog izbora nego da prihvate vaučere”, pišu revizori u posebnom izvješću.

“U trenutku naše revizije, mogućnost dobivanja naknade mnogim putnicima nije bila u cijelosti zajamčena, kao i kada su bili uključeni posrednici (primjerice turističke agencije) i kada su im se nametali vaučeri”, dodaje taj sud.

Revizori podsjećaju da kod otkazivanja leta “putnici koji su rezervirali samo let (bez ikakve dodatne usluge) imaju pravo na povrat novca u vrijednosti karte u roku sedam dana od podnošenja zahtjeva” i u roku 14 dana u okviru “organiziranog putovanja” rezerviranog u putničkoj agenciji.

Australski Hrvati uz rakiju, vino, kobasice, ćevape i kestenje obilježili Ivanjske krijesove

U prošlu srijedu u Hrvatskom katoličkom centru Blacktown, hrvatsku dijasporu okupio je običaj paljenja Ivanjskih krijesova, događaj koji se veže uz početak ljeta, javlja Domovina. Od pamtivijeka se obilježava 24. lipnja kada pada ljetni solsticij i ujedno je najduži dan u godini. Kasnije su se ovi narodni, nekoć poganski običaji, povezali s blagdanom rođenja sv. Ivana […]

Europski revizorski sud počeo je početkom ožujka reviziju kako bi provjerio djelotvornost rada Europske komisije u zaštiti prava putnika u zračnom prometu koji su u pandemiji bili sučeljeni s otkazivanjem letova.

Revizori u izvješću izražavaju žaljenje zbog toga što zemlje članice nisu isplatu izvanredne pomoći aviokompanijama uvjetovale pravom putnika na naknadu, suprotno preporukama Komisije.

“Komisija je nastojala zajamčiti prava putnika u zračnom prometu i donijela je mjere za ublažavanje posljedica krize na putnike, ali je pravni okvir takav da je Komisija raspolagala tek ograničenim ovlastima kako bi osigurala da zemlje članice primjenjuju ta prava”, pišu.

Započela Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore pod vodstvom profesorice Sanje Vulić održava se u gradu Krku do 3. srpnja 2021. godine, priopćio je Fakultet hrvatskih studija. Školu, koja je počela 29. lipnja, organizira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Grada Krka i Udruge “Knezovi Krčki […]

U zajedničkom priopćenju objavljenom u srijedu, Entreprises du voyage (EdV) i sindikat turoperatora (SETO) “pozdravljaju ovo izvješće koje točno detektira slabe točke postojećih propisa i određuje Europskoj komisiji ambiciozan vremenski plan za njihovo ispravljanje”.