Krk

Započela Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture

30. lipnja 2021. u 12:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz dijaspore pod vodstvom profesorice Sanje Vulić održava se u gradu Krku do 3. srpnja 2021. godine, priopćio je Fakultet hrvatskih studija.

Donosimo ljetni raspored misa i radno vrijeme župnog ureda HKM-a Beč

Hrvatska katolička misija Beč javlja svoje ljetno radno vrijeme koje vrijedi od 1. srpnja do 31. kolovoza. Župni ured radit će utorkom i petkom, a promijenjen je i raspored održavanja misnih slavlja. Rad župnog ureda utorkom: od 16,30 do 17,45 sati petkom: od 10 do 12 i od 16,30 do 17,45 sati Raspored svetih misa […]

Školu, koja je počela 29. lipnja, organizira Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Grada Krka i Udruge “Knezovi Krčki Frankopani”.

Uz svakodnevnu nastavu hrvatskoga jezika organiziranu u skupinama i prilagođenu znanju polaznika, program obuhvaća jezične i kulturološke radionice i predavanja, kvizove znanja te poučne izlete, kojima spaja učenje i zabavne aktivnosti u jednu neraskidivu cjelinu.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 15 polaznika iz Austrije, Mađarske, Italije, Velike Britanije te Sjedinjenih Američkih Država. Kao i prethodnih godina, školu polaze i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine petoro stipendista dolazi sa Sveučilišta u Beču, Sveučilišta u Klagenfurtu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Pečuhu i Sveučilišta u Parmi.

Hrvatska matica iseljenika

Prof. Vulić održala je predavanje o najstarijim hungarizmima u hrvatskom jeziku, a Lidija Bogović vodila je radionicu o tvorbi riječi u hrvatskom jeziku, dok je o iskustvu predavanja hrvatskoga jezika na Sveučilištu u Napulju govorila Suzana Glavaš.

Pixabay – Otok Krk

Polaznici iz Argentine, Njemačke, Mađarske i Italije, uz pratnju članova Udruge „Knezovi Krčki Frankopani“ predvođenih Petrom Kopanicom, među ostalim, obići će crkvu Sv. Marije Magdalene u Portu, arheološke lokalitete na Dubašnici, obiteljsku etno-kuću Ivice i Petra Bogovića.

Australski Hrvati uz rakiju, vino, kobasice, ćevape i kestenje obilježili Ivanjske krijesove

U prošlu srijedu u Hrvatskom katoličkom centru Blacktown, hrvatsku dijasporu okupio je običaj paljenja Ivanjskih krijesova, događaj koji se veže uz početak ljeta, javlja Domovina. Od pamtivijeka se obilježava 24. lipnja kada pada ljetni solsticij i ujedno je najduži dan u godini. Kasnije su se ovi narodni, nekoć poganski običaji, povezali s blagdanom rođenja sv. Ivana […]

Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju rektor i voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za hrvatski jezik i 1 ECTS bod za hrvatsku kulturu.