Zlatko (Ivan) Papac

Preminuo dugogodišnji dušobrižnik HKM-a Linz

14. siječnja 2022. u 21:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay/ofm.hr

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Zlatko (Ivan) Papac umro je u 89. godini života, 67. redovništva i 58. svećeništva u četvrtak navečer, nakon što je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačen u Opću bolnicu u Varaždinu gdje je bio podvrgnut hitnoj operaciji, javlja IKA.

Iznenada preminuo fra Ilija Vrdoljak, voditelj hrvatskih misija u St. Pöltenu, Salzburgu i Beču

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak iznenada je preminuo u subotu 1. siječnja u Franjevačkom samostanu u Rovinju u 73. godini života, 56. godini redovništva i 46. godini svećeništva, izvijestili su iz Provincije. Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH), od oca Mijata i majke Lucije rođ. […]

Fra Zlatko je rođen 29. travnja 1933. u Dabrici, u istočnoj Hercegovini, od oca Marijana i majke Marije rođ. Puljić. Nakon djetinjstva i osnovne škole koju je zbog selidbe pohađao u različitim mjestima, u Dabrici, Okučanima i Šarengradu, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu.

U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 28. kolovoza 1955. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 29. kolovoza 1956. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije završio je u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 17. rujna 1959. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 2. veljače 1964. godine u istom gradu.

Emotivan oproštaj hrvatske župe u Kanadi od svojih preminulih članova

Hrvatska župa sv. Križa u Hamiltonu povodom blagdana Svih svetih objavila je sjećanje na svoje preminule članove i svećenika Marijana Mihokovića, koji su u proteklih godinu dana napustili ovozemaljski život. Župa se prigodnim riječima, ali i velikim plakatom s osobnim fotografijama preminulih zahvalila svima onima s kojima je dijelila svoju svakodnevicu… “Hvala ti Gospodine za […]

Nakon ređenja svoju svećeničku službu kao mladomisnik obnašao je neko vrijeme u Samostanu sv. Franje u Zagrebu na Kaptolu, a zatim je proveo sljedećih pet godina u samostanu u Vukovaru odakle je obnašao službu župnog vikara u župama u Bogdanovcima i Borovu.

Od 1971. do 1975. obnašao je službu gvardijana i župnika u Karlovcu. Zatim je otišao u Hrvatsku katoličku misiju Linz gdje je bio dušobrižnik 22 godine. Povratkom u domovinu došao je u franjevački samostan u Požegi na dužnost župnog vikara od 1997. do 2002. nakon čega je otišao na Trsat gdje je od 2002. do 2005. obnašao službu vicemagistra novaka i ispovjednika. Zatim je ponovno premješten u Požegu kao župni vikar gdje je proveo sljedećih 15 godina. Godine 2020. odlazi na oporavak u Franjevački samostan u Varaždinu i tamo je ostao sve do smrti.

Preminuo svećenik koji je obnašao službe u Australiji i Londonu. Zanimljive su njegove riječi iz oporuke koju je napisao 2019.

Vlč. Vinko Kanižaj, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u nedjelju 31. listopada u KBC-u „Sestre milosrdnice“ u 91. godini života i 65. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Rođen je u Zagrebu 21. siječnja 1931. godine od roditelja Franje i Marije, r. Kožnjak. Nakon školovanja za svećenika je zaređen 6. siječnja 1957. […]

Pogreb će biti u ponedjeljak 17. siječnja u 14 sati na Gradskom groblju u Varaždinu. Misa zadušnica slavit će se nakon sprovoda u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, piše IKA.