vlč. Vinko Kanižaj

Preminuo svećenik koji je obnašao službe u Australiji i Londonu. Zanimljive su njegove riječi iz oporuke koju je napisao 2019.

2. studenoga 2021. u 9:25

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Vlč. Vinko Kanižaj, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u nedjelju 31. listopada u KBC-u „Sestre milosrdnice“ u 91. godini života i 65. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Preminuo bivši ministar hrvatskog iseljeništva

U Caracasu je 21. rujna 2021. preminuo dr. Zdravko Sančević. Rođen je 20. siječnja 1931. godine u Crkveni u BiH, a s roditeljima je 1948. stigao u Venezuelu. Kao doktor znanosti, profesor i osnivač Naftne škole Centralnog sveučilišta Venezuele (UCV) bio je na visokim tehničkim pozicijama u venecuelanskoj naftnoj industriji (PDVSA). Sudjelovao je u osnivanju […]

Rođen je u Zagrebu 21. siječnja 1931. godine od roditelja Franje i Marije, r. Kožnjak. Nakon školovanja za svećenika je zaređen 6. siječnja 1957. U župni pastoral uključio se 1959. preuzimajući župe Stari Farkašić i Šišinec, gdje je djelovao dvije godine.

Od 1961. do 1963. godine upravljao je župama Divuša i Gvozdansko, a zatim godinu dana župom Svete Marije u Sisku.

Od 1964. do 1965. godine obnašao je službu župnog vikara u Daruvaru, nakon koje je preuzeo upravu župe Pušća i tamo je ostao šest godina. Kratko 1972. upravljao je župom Daruvar te je iste godine otišao u inozemnu pastvu za naše pomorce: najprije u Australiju, a zatim u London gdje je proveo 11 godina.

U Hrvatsku se vratio 1983. gdje je preuzeo župničku službu u župi Svete Marije na Dolcu. Tamo je ostao 15 godina.

Umirovljen je 1998. godine, no nastavio je pomagati svećenicima u Španskom, gdje je stanovao do 2004. godine čekajući otvorenje novog Svećeničkog doma sv. Josipa na Kaptolu 7.

Napustio nas je Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine i glasnik slobodne Hrvatske

U Zagrebu je preminuo Domagoj Ante Petrić, istaknuti publicist i političar te povratnik iz Argentine. Obnašao je niz visokih dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bio je i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Domagoj Ante Petrić rođen je u Zagrebu 8. lipnja 1938., a Hrvatsku je s obitelji napustio […]

Na kraju oporuke napisao je 10. ožujka 2019. godine: „Molite za moju siromašnu dušu“. Po njegovoj želji bit će pokopan u Novigradu Podravskom u grob koji si je za života pripremio.