Promicatelj povijesnih činjenica

Preminuo Filip Vučak, hrvatski veleposlanik u Francuskoj

18. siječnja 2021. u 22:02

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj, preminuo je prije dva dana nakon teške bolesti u 70. godini života, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova:

MVEP: Ponovno je potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavilo je danas priopćenje o pomoći iz inozemstva koje prenosimo u cijelosti… Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom od trenutka kada je središnju Hrvatsku krajem prosinca 2020. godine pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o razornim učincima tih elementarnih nepogoda. Ova […]

“Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme Domovinskog rata, zatim kao načelnik za susjedne zemlje nakon Zagrebačkog summita i načelnik za Srednju i Istočnu Europu za vrijeme pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Kao ministar-savjetnik i opunomoćeni ministar u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu u drugoj polovini 1990-ih godina, a osobito od 2017. u svojstvu veleposlanika, znatno je pridonio razvoju odnosa s Francuskom, koju je iznimno dobro poznavao još od doba svoga studija na Sorboni. Njegovao je blisku suradnju s hrvatskom zajednicom u Francuskoj.

G. Vučak bio je veleposlanik u Madridu u doba intenzivnog lobiranja za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom, a kao veleposlanik pri Svetoj Stolici ustrajno je promicao povijesne činjenice o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, nadasve kada je započeo proces kanonizacije kardinala Stepinca, na čemu smo mu osobito zahvalni. Obnašao je također odgovornu dužnost otpravnika poslova u Moskvi.

Zahvaljujući bogatoj diplomatskoj karijeri i postignućima imenovan je šefom kabineta ministra vanjskih i europskih poslova, a potom i posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova.

Ekskluzivno: audiosnimka posljednje propovijedi fra Vendelina Vasilja na Božić 1970.

Hrvatski etnički institut ekskluzivno na Božić objavljuje audiosnimku koja je nastala prije točno 50 godina. Riječ je o posljednjoj propovijedi fra Vendelina Vasilja, snimljenoj 25. prosica 1970. u Chicagu, svega nekoliko dana prije njegove smrti. Snimka je digitalizirana i računalno obrađena. Izvornog je trajanja 6 minuta i 28 sekundi i do sada nije javno objavljivana. […]

Odlaskom veleposlanika Vučka Hrvatska je izgubila jednoga od svojih najiskusnijih diplomata, erudita, poliglota i velikog domoljuba. Bio je među najmlađim zatvorenicima nakon sloma Hrvatskog proljeća. Promicanje hrvatskih interesa i hrvatske kulture bilo mu je uvijek na prvome mjestu, u čemu je bio i ostaje uzor brojnim mlađim diplomatima”.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova