Posljednji pozdrav

Preminuo je pater Daroslav Miklaušić. U intervjuu 2017. govorio je o tome kako je dobio šećer

4. ožujka 2021. u 13:46

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Beč

Pater Daroslav (Ivan) Miklaušić, dugogodišnji dušobrižnik Hrvatske katoličke misije Beč, preminuo je jučer u glavnom gradu Austrije, u 74. godini života, 57. redovništva i 48. svećeništva.

Sijao je samo ljubav i dobrotu: Ako daješ, daj odmah jer dvostruko daješ

Smrću našeg dragog i dobrog oca Vilima Cecelje završava se i za našu obitelj jedan posebni odsjek života. Izgubili smo u njemu jednog od naših najboljih i najdražih prijatelja, što smo ih ikada imali. Dok smo još bili u Europi, a posebno Salzburgu, bili smo svjedoci stalne brige i ljubavi koju je ovaj uzorni svećenik […]

Rođen je 1947. godine u Zagrebu, kao posljednji od četvero djece u obitelji oca Vojka iz Zadra i majke Blaženke rođ. Štromar iz Petrinje.

Djetinjstvo je proveo u selu Donja Lomnica, a osnovnu školu pohađao je u Zagrebu. Kao 15-godišnjak otišao je u sjemenište. Od 1964. do 1965. vrijeme je provodio u Cerniku gdje je bio u novicijatu, nakon kojeg se vratio u Zagreb i završio gimnaziju.

Prije nego što je nastavio sa studijem, 1967. otišao je u vojsku na dvije godine. Zatim je bio bogoslov na Trsatu gdje su franjevci imali studij filozofije. Spletom okolnosti otišao je u Tirol, točnije u Schwaz. Naime, franjevci su u Austriji tražili bogoslove franjevce koji će doći kod njih studirati.

Ekskluzivno: audiosnimka posljednje propovijedi fra Vendelina Vasilja na Božić 1970.

Hrvatski etnički institut ekskluzivno na Božić objavljuje audiosnimku koja je nastala prije točno 50 godina. Riječ je o posljednjoj propovijedi fra Vendelina Vasilja, snimljenoj 25. prosica 1970. u Chicagu, svega nekoliko dana prije njegove smrti. Snimka je digitalizirana i računalno obrađena. Izvornog je trajanja 6 minuta i 28 sekundi i do sada nije javno objavljivana. […]

Za đakona je zaređen 17. prosinca 1972. godine u Innsbrucku, dok ga je za svećenika 12. kolovoza 1973. godine zaredio opat St. Moritza, nakon čega se vratio u Hrvatsku.

Provincijal ga je pet godina poslije poslao u Australiju, u našu misiju u Sydneyu (Summer Hill) gdje je boravio četiri godine. Vizu je čekao u Virovitici pa je tamo bio na službi od 1984. do 1986. godine.

Godine 1990. vratio se u Hrvatsku i prvih 12 mjeseci proveo u Našicama. Nakon pet godina djelovanja u župi Petrovsko iznad Krapine, 1996. je otišao u Čakovec i obavljao službu vjeroučitelja u Građevinskoj školi. Godine 1997. s fra Ilijom Vrdoljakom došao je u Hrvatsku katoličku misiju Beč.

Preminuo Filip Vučak, hrvatski veleposlanik u Francuskoj

Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj, preminuo je prije dva dana nakon teške bolesti u 70. godini života, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: “Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme […]

“Kada dođete liječniku on vas prvo pita ima li netko u vašoj obitelji tu i tu bolest. Tako je i mene pitao ima li tko u mojoj obitelji šećer. Ja sam rekao ima djed i odmah su mi odgovorili da je to to, nasljedni faktor. Moj djed jest imao šećer, ali umro je zbog neke prehlade. Ja sam šećer otkrio sasvim slučajno, kada je kod nas na ispomoći bio fra Rozo Brkić koji je svojoj majci kupio aparat za mjerenje šećera u krvi i tako je on isprobavajući aparat svima nama izmjerio šećer. Nisam siguran da bi šećer dobio po djedu, skloniji sam misliti da sam ga dobio jer sam uvijek dobro jeo, napose u Slavoniji, u Cerniku”, rekao je fra Dragoslav za magazin “Naša riječ” u lipnja 2017. godine.

Ukop njegova tijela bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj.