Dražen Premate

Priča o Puljaninu koji je 80-ih sudjelovao u izradi Space Shuttlea

5. lipnja 2020. u 22:18

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Matica

U zagrebačkoj reviji “Start” od 14. ožujka, te u “Vjesniku” pročitali smo vrlo zanimljiv članak o 24-godišnjem istraživaču iz Pule, Draženu Premati.

Taj mladi znanstvenik prvi je magistar svemirskih nauka u nas. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Orlandu na Floridi 1978. godine, postao inženjer fizike, a dvije godine kasnije u Melbourneu, također na Floridi, stječe diplome magistra svemirskih znanosti. Član je Akademije znanosti Floride, Društva fizičara Amerike, Geofizičkog društva Amerike i Društva za napredak znanosti.

Krajem listopada prošle godine postao je i prvi predsjednik nove Međunarodne omladinske organizacije istraživanja svemira (International Student Society for Space Research).

Kada će početkom travnja biti lansiran “Space Shuttle” iz svemirskog centra Cape Canaveral u Floridi, najveći svemirski pothvat novijeg doba, valja se podsjetiti da je u njegovoj izradi sudjelovao i mladi istraživač iz Pule – mr. Dražen Premate.

S tim prvim “raketoplanom” ili “svemirskim taksijem” započinje novo razdoblje u istraživanju svemira, prvenstveno u odnosu na upravljanje svemirskim vozilom. Ovim istraživačkim programom dobili su priliku i mlađi znanstveni radnici koji dosad za takve pothvate nisu imali novaca. U jednom od “svemirskih taksija” poletjet će i uređaj našeg stručnjaka Premate, pomoću kojega će se precizno mjeriti prisutnost ugljičnog dioksida u zemljinoj atmosferi.

Kao predsjednik Međunarodne omladinske organizacije za istraživanje svemira, mr. Premate nastoji zainteresirati prvenstveno mlade ljude za praktičnu stranu svemirskih letova, poznatiju po skraćenom nazivu GAS program “Get Away Special”, pojednostavljeno – jeftini specijalni program.

Evo što o svom školovanju u SAD-u kaže naš mladi znanstvenik iz Pule: “Završio sam Osnovnu školu ‘Moša Pijade’ u Puli, u kojoj sam i zbog odličnog nastavnika Bačiča, koji mi je predavao matematiku i fiziku, osjetio veliku privlačnost prema teoretskoj i praktičnoj fizi, a kroz to i odškrinuta vrata svemira. Školsku godinu 1973./74. proveo sam u obitelji Moirine, u gradu Erie, u SAD-u. Tu sam završio srednju školu, a istodobno sam na jednom koledžu pohađao tečajeve iz matematike i fizike. Zainteresiran svemirskim programima nastavio sam školovanje na Tehnološkom sveučilištu u Floridi, nedaleko od Cape Kennedyja. Četiri godine studirao sam teorijsku i praktičnu fiziku. Za to vrijeme sam se uzdržavao od pomoći roditelja, i od zarade na nekim svemirskim projektima”.

Uključivši se u nekoliko zanimljivih projekata u Americi, Dražen Premata dospio je i u Akademiju nauka Floride (Florida Academy od Sciences). Uskoro će doktorirati, oslanjajući se prvenstveno na rezultate
koje će mu donijeti “svemirski taksi”, projekt koji ga zaokuplja, a posebno njegov popularni potprogram GAS.

“Let s GAS programom”, kaže naš stručnjak Premate, “namijenjen je raznim akademskim i znanstvenim institucijama, te zainteresiranim grupama i pojedincima širom svijeta koji svoje eksperimente šalju u svemir po vrlo niskoj cijeni. Dok će, na primjer, lansiranje ‘svemirskog taksija’ ili raketoplana stajati oko 20 milijuna dolara po letu, GAS pošiljka stajat će između 3 do 10 tisuća dolara. Unutar GAS programa, dva su tipa eksperimenta. Jedni su znanstveni i odnose se na proučavanje Sunca, planeta, zvijezda, a drugi su s područja primjenjivih znanosti i tehnologije, kao što su medicina, primijenjena biologija i tehnologija. Ti eksperimenti posebno su značajni za našu zemlju, jer mi imamo niz ustanova i radnih organizacija s područja medicine i metalne industrije koje se bave istraživanjima vezanim za nove proizvode. Za to će se zainteresirati i strani partneri, pa će se to odraziti i na povećanje našeg izvoza, te poboljšanje platne bilance. Kao osnivač Međunarodne omladinske organizacije za istraživanje svemira i njen predsjednik, želim na taj način upoznati mlade širom svijeta, a posebno naše s novom tehnologijom koja će prevesti u svemir vrhunska djela mladih stvaralaca na dobrobit cijelog čovječanstva”.

Za lansiranje vlastitih eksperimenata “svemirskim taksijem” javili su se već mladi stručnjaci iz Njemačke, Italije, Japana i Egipta. Jedna od tih grupa pokušat će u orbiti stvoriti serum pogodan za liječenje dijabetesa, a naš Premate naslućuje i eksperimentiranja s preparatima za liječenje raka i drugih teških bolesti, i to u vezi našeg interferona, vrlo popularnog u SAD-u. Na kraju, pogledajmo praktičnu stranu pothvata Dražena Premate:

“Cilj mog eksperimenta, a to je i predmet mog doktorskog rada, jest utvrđivanje zona u kojima se koncentrira ugljični dioksid, čija je rasprostranjenost u atmosferi bitna za daljnji razvoj tehnologije i budućnost čovječanstva uopće. Ta istraživanja ukazat će i na nužnost izmjene tehnologije koja se sada temelji, prvenstveno na iskorištavanju goriva koja najviše zagađuju atmosferu. Inače, trebalo bi i do 200 godina da se atmosfera regenerira prirodnim putem, čak da se i odreknemo moderne tehnologije. Moramo se, dakle, orijentirati na unapređenje kvalitete izgaranja, jer će u protivnom doći do osjetljivih klimatskih promjena”.


Matica, 1981.

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje