Matica hrvatska

Pročitajte što piše u apelu liderima svijeta o položaju Hrvata u BiH

11. veljače 2022. u 16:54

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Predsjedništvo Matice hrvatske na svojoj je elektroničkoj sjednici 10. veljače 2022. jednoglasno usvojilo apel liderima svijeta o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Apel je Matica hrvatska uputila američkom predsjedniku Joeu Bidenu, predsjedniku Francuske Republike Emmanuelu Macronu, ujedno zemlje predsjedateljice EU, zatim kancelaru Savezne Republike Njemačke Olafu Scholzu, Njegovoj Svetosti papi Franji i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniu Guterresu.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti…

Može li hrvatska dijaspora od Canberre do Los Angelesa ponovno progovoriti zajedničkim glasom?

Danas, više od četvrt stoljeća nakon završetka rata, borba Hrvata u Bosni i Hercegovini ne samo da nije završila, već naprotiv, vode se odlučne političke borbe ishod kojih će presuditi samu sudbinu Hrvata u BiH. Bosna i Hercegovina je takva državna zajednica koja se kontinuirano nalazi u stanu zamrznutog sukoba, stanja u kojemu svaka strana […]

“Poštovani lideri svijeta,

obraćamo se vama, vodećim osobama demokratskoga svijeta, koji svojim odlukama i djelovanjem možete utjecati na sudbinu Europe i cijelog čovječanstva.

U ovom času presudnom za mir na istoku Europe obraćamo vam se apelom za ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vjerujemo da svojim autoritetom i svojom funkcijom možete utjecati da jedan narod u Bosni i Hercegovini ne izgubi svoju konstitutivnost i ravnopravnost, da ne bude doveden na rub nestanka u zemlji u kojoj živi već više od tisućljeća.

Inzistiramo da Hrvati sami u BiH biraju svoje predstavnike u Domove naroda i člana Predsjedništva te da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez konsenzusa sva tri ravnopravna naroda. To im jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, čije bi neprovođenje dovelo današnju Bosnu i Hercegovinu na rub opstanka.

Kao najstarija hrvatska kulturna ustanova osnovana na današnji dan prije 180 godina okupljamo Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje i promičemo hrvatski identitet i kulturu, zalažemo se za mir, toleranciju i suradnju među narodima.

Piše Berislav Vujeva: Je li Hrvatima hendikep što su najmalobrojniji u BiH?

Biti najmanji, najslabiji i najmalobrojniji posebno je iskustvo koje kroz svoj život svi mi u jednom trenutku doživimo. Svi smo se našli u položaju da vodimo naoko izgubljenu bitku, suočavamo se s nadmoćnim protivnikom ili izrazito nepovoljnim spletom okolnosti. Međutim, slabiji i malobrojniji često u sebi nađu unutarnju snagu pa pobijede snažnije i veće od […]

Pozivamo vas da svojim autoritetom, odlukama i djelovanjem pomognete da se Bosna i Hercegovina preobrazi u zemlju ravnopravnih naroda i građana, da se toj zemlji otvori i osigura put prema europskim i euroatlantskim integracijama. Samo na taj način može se zajamčiti stabilnost Bosne i Hercegovine i šireg područja jugoistoka Europe”.

Miro Gavran, predsjednik