Proslava svetaca i blaženika

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata u Zavodu sv. Jeronima u Rimu

16. svibnja 2023. u 9:39

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić/Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata povodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza održan je u nedjelju u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Susret je započeo svečanim euharistijskim slavljem koje je uz koncelebraciju desetak svećenika na studiju ili službi u Rimu predslavio mons. Juraj Batelja, generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Isusovac Zlatko Brauchler zaređen za đakona u Rimu

Luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich jučer je u Rimu za đakone zaredio 20 isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova, među kojima je i Zlatko Brauchler, član Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. Novi đakoni potječu iz 17 različitih zemalja. Zlatko Brauchler rodom je iz Speyera (Njemačka), a preci su mu podunavski Nijemci iz Nijemaca (Srijem). Trenutačno […]

U uvodnom obraćanju prije poziva na pokajnički čin, mons. Batelja prisjetio se dana koje je kao pitomac proveo u Zavodu te naglasio kako zahvalnim srcem slavi svetu misu za žive i pokojne svećenike studente iz razdoblja svog boravka u Rimu, za sve preminule rimske studente, svećenike, bogoslove, pripadnike muških i ženskih redovničkih zajednica, vjernika laika, svih profesora, poglavara i odgojitelja.

Marko Martić/Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Također, istaknuo je kako je ova sveta misa domovinska proslava naših svetaca i blaženika čijih se obljetnica ove godine spominjemo: 40. obljetnica proglašenja svetim Leopolda Bogdana Mandića, 125. obljetnica rođenja blaženog Alojzija Stepinca, 95. obljetnica smrti i 20. obljetnica proglašenja blaženim Ivana Merza.

Prigodnu homiliju nadahnutu misnim čitanjima Šeste vazmene nedjelje, mons. Batelja započeo je razmišljanjem o naviještenom ulomku iz Djela apostolskih koji podsjeća na progon prvih Isusovih učenika.

Na završetku svete mise okupljenima se riječima pozdrava i zahvale obratio rektor Zavoda vlč. Marko Đurin. Ponajprije se zahvalnim riječima obratio mons. Batelji ističući njegov višegodišnji doprinos Zavodu sv. Jeronima. Pozdravio je i sve prisutne svećenike, redovnike, redovnice, rimske studente i vjernike laike. Riječima pozdrava obratio se i Jasenu Mesiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Italiji, a isto tako riječima zahvale bogoslovima salezijancima na liturgijskoj asistenciji, zboru svećenika Zavoda sv. Jeronima na čelu s vlč. Brunom Diklićem za animiranje pjevanja, vicerektoru Marku Škrabi, časnim sestrama, djelatnicima i djelatnicama Zavoda na svakom doprinosu.

Rim: Koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica i vokalne skupine Lira

Korizmeni koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice i vokalne skupine Lira iz Rijeke održan je u subotu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica izvelo je korizmene tradicijske napjeve s područja Kraljevice koji imaju veliki značaj za to mjesto, tradiciju grada i okolice te za očuvanje glagoljaškog pjevanja. […]

Prema običaju po završetku svetog misnog slavlja susret je nastavljen prigodnim druženjem u prostorima Zavoda sv. Jeronima.