Hrvatska crkva sv. Jeronima

Rim: Koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica i vokalne skupine Lira

21. ožujka 2023. u 9:09

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Korizmeni koncert Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice i vokalne skupine Lira iz Rijeke održan je u subotu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu.

Duhovne vježbe hrvatskih svećenika u Rimu

Od četvrtka do nedjelje svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom, sudjelovali su na duhovnim vježbama u Centru Ad Gentes koji vode misionari verbiti u mjestu Nemi. Ovogodišnje duhovne vježbe predvodio je p. Alan Modrić, DI, duhovnik Zavoda. Modrić, vođen načelima Duhovnih vježbi sv. Ignacija Loyolskog, obratio […]

Hrvatsko glazbeno društvo Zvijezda Danica izvelo je korizmene tradicijske napjeve s područja Kraljevice koji imaju veliki značaj za to mjesto, tradiciju grada i okolice te za očuvanje glagoljaškog pjevanja. Članovi HGD-a predstavili su se s tri popijevke u inačici koja je tradicijska iz Kraljevice, a to su „Staše plačuć”, „Ja se kajem” i „Častimo te Križu sveti”, zatim tradicijske napjeve podizanja križa, „Slava ti hvala i čast” (himan koji se pjeva na Cvjetnicu) te „Muka po Ivanu”. Neke skladbe pisane su jezikom koji je vrlo blizak crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije.

Vokalna skupina Lira na koncertu je izvela „Stabat Mater” G. B. Pergolesija, obradu za četveroglasni ženski zbor Pratt/Frleta uz orguljašku pratnju Igora Vlajnića. Zborovima je dirigirao njihov umjetnički voditelj Frane Frleta, a za orguljama su bili Daniela Perković i Igor Vlajnić.

Na koncertu su, uz ostale, prisustvovali, vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, Tea Zupičić, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Tamara Perišić u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji i Dalibor Čandrlić, gradonačelnik Grada Kraljevice.

U Rimu doktorirala Anđela Jeličić Krajcar

Anđela Jeličić Krajcar na Papinskome sveučilištu Gregoriana u četvrtak je obranila doktorsku disertaciju „Žrtva hvale. Egzegetsko-teološko istraživanje poslanice Hebrejima 13,15″. Kako bi jasnije izložila kulturološku i teološku pozadinu „žrtve hvale“, autorica je studij započela pregledom antičkog konteksta u kojem se „žrtva“ (grčki: thusia) i „hvala“ (grčki: ainesis) pojavljuju u ambijentu poganskih kultova i svjetonazora. Drugo […]

HGD Zvijezda Danica i vokalna skupina Lira iz Rijeke sudjelovali su u nedjelju i na misi na hrvatskom jeziku, javlja IKA.