CROz kuhinja

Promocija kulinarske kulture hrvatske zajednice u Vojvodini

24. rujna 2021. u 0:00

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Četvrta regionalna gastronomska manifestacija CROz kuhinje Vojvodine, u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina, održat će se u subotu 25. rujna u 12 sati u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin.

Hrvati u Vojvodini u problemima sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom. “Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se […]

Cilj ove manifestacije je upoznavanje, povezivanje, objedinjavanje i promoviranje kulinarske kulture hrvatske zajednice u Vojvodini. Specijalitete tamošnjih Hrvata pripremat će i predstaviti članovi udruge Široko iz Niša, udruga banatskih Hrvata Starčevo, HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina i ekipa iz Srijemskih Karlovaca. Manifestacija nije samo gastronomska: mirisi hrane će se miješati s glazbom, folklorom i književnošću. Program počinje u 12 sati.

U glazbenom dijelu sudjelovat će mladi tamburaši HKPD-a Jelačić, zbor župe Presvetoga Trojstva iz Srijemskih Karlovaca i klapa Jelačić iz Petrovaradina, uz pratnju Zvonka Tadića i Živana Popovića. Događaj počinje u 12 sati.

Digitalizirana građa dvojice velikana koji su svojim radom zadužili hrvatsku zajednicu u Vojvodini

Povodom stote obljetnice rođenja dvojice hrvatskih velikana koji su svojim djelovanjem zadužili hrvatsku zajednicu u Vojvodini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je dio njihova opusa. Sadržaj Bele Gabrića, kulturnog djelatnika i publicista, sakupljača narodnih pjesama i običaja bunjevačkih Hrvata te Pavla Bačića, književnika, glazbenog pedagoga i skladatelja može se pronaći na ovoj poveznici te […]

Projekt CROz kuhinju Vojvodine financirao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.