Opstanak na selu

Hrvati u Vojvodini u problemima sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta

26. kolovoza 2021. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom.

Mladi Hrvati iz Subotice od mračnog i prljavog podruma bez struje stvorili višenamjenski prostor za razne sadržaje

Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice ima novi prostor – Klub, koji je smješten u podrumskim prostorijama Centra, javlja Hrvatska riječ. Mladi iz HKC-a, predvođeni Marinom Jaramazovićem i Marinom Piukovićem, od mračnog i prljavog podruma bez struje, stvorili su novi višenamjenski prostor koji će služiti za organiziranje raznih sadržaja. Radovi su počeli u svibnju […]

“Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se poljoprivredom niti imaju poljoprivrednu mehanizaciju. Ovakve situacije česte su i u svim naseljima u kojima žive Hrvati, te napose mladim i malim poljoprivrednicima i njihovim obiteljima otežavaju ili potpuno onemogućuju planiranje budućnosti od obrade zemlje i opstanak na selu. Čini se da je ovakva situacija naročito eskalirala kada su 2020. godine uvedene online dražbe”, piše u priopćenju DSHV-a koje potpisuje predsjednik Tomislav Žigmanov.

Žigmanov dalje navodi kako usprkos edukacijama postoji još uvijek veliki broj poljoprivrednika koji nisu dovoljno informatički opremljeni niti osposobljeni za ovakav vid nadmetanja za zemljište, a “dražbe se odvijaju na način koji onemogućuje kontakt sa zainteresiranima, te se do samoga kraja ne dozna tko su osobe kojima država izdaje posjede koje ima u vlasništvu”.

Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila svoj blagdan

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obilježen je jučer polaganjem vijenca i svečanom akademijom u Subotici, prigodom čega su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te da […]

“To biva vidljivo tek na njivama kada počinje njihova obrada – često se uopće ne radi o osobama koje su dobile pojedine parcele na dražbama u zakup. Još je uvijek prisutno prijavljivanje fiktivnih rezidenata u selima u kojima oni žele ostvariti neka od prava na zakup državnog zemljišta, a da pri tome uopće u tim selima ne žive. Time se, uoči dražbi (koje su ove godine pomaknute na jesenske mjesece, te se već sada osjeti uznemirenje poljoprivrednika) stvaraju skupine čiji su interesi u poljoprivredi upitni, a kojima trenutna zakonska rješenja iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu idu na ruku”, piše u priopćenju.

Predsjednik DSHV-a tvrdi kako se time nevjerojatnom brzinom gube pašnjaci u Vojvodini koji bivaju pretvoreni u ratarske površine, te da vlasnici stoke nepovratno gube dragocjene površine od vitalnog značaja za svoju djelatnost.

“Uznemirenje stočara je dodatno pojačano nedavnim usvajanjem Uredbe o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, čime se otvara mogućnost dodatnoga degradiranja pašnjaka i njiva nižih produkcijskih razreda”, navedeno je.

DSHV podupire težnje poljoprivrednika kojima je zakup i obrada poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu jedini ozbiljan izvor prihoda te poziva lokalne samouprave da angažiranjem profesionalnih, nepristranih i adekvatno opremljenih poljočuvara pomognu u otkrivanju i prijavljivanju svih slučajeva kršenja ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Otvoren natječaj za sufinanciranje hrvatskih udruga u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, uz potporu Osječko-baranjske županije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, raspisalo je natječaj za sufinanciranje sljedećih programa, projekata i aktivnosti: sufinanciranje redovite djelatnosti i institucionalnih troškova potrebnih za funkcioniranje udruga zaštita, očuvanje i predstavljanje kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji afirmacija suvremenog kulturnog stvaralaštva Hrvata u Republici Srbiji poboljšanje […]

“Pozivamo ih i da ohrabre same poljoprivrednike da odlučno i bez straha te slučajeve prijavljuju. Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da žurno poveća broj inspektora za poljoprivredno zemljište u Vojvodini, kako bi se procesuiralo kršenja zakona iz ovog područja, te da čim prije dražbe uredi na način pogodan za one koji bez zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta ne mogu živjeti. Pozivamo i na odlučne akcije očuvanja vojvođanskih pašnjaka, još uvijek vrijednih površina za stočnu proizvodnju, čija je površina znatno smanjena u odnosu na protekli popis poljoprivrede i koji i dalje ubrzano nestaju”, piše u priopćenju DSHV-a.