Njemačka

Proslavljeno pola stoljeća Hrvatske katoličke misije Esslingen: Bogu treba dati mjesta u svom životu

7. srpnja 2023. u 9:30

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split

Od 30. lipnja do 2. srpnja 2023. vjernici svih zajednica koje danas djeluju na prostoru nekadašnje misije Esslingen proslavili su 50. rođendan Hrvatske katoličke misije Esslingen.

Preminuo fra Silvestar Bota, svećenik kojeg će se rado sjećati Hrvati iz Stuttgarta, Münchena i Esslingena

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja javlja rodbini, prijateljima i znancima da je u 84. godini života, 65. redovništva i 56. svećeništva, jučer u Samostanu o. fra Ante Antića u Splitu preminuo fra Silvestar (Stanko) Bota. Fra Silvestar rođen je 20. studenog 1939. u Prugovu od oca Ivana i majke Ane r. Jurić Popović. Prva četiri razreda […]

Dekretom rotenburškog biskupa Gebharda Fürsta 2005. Hrvatska katolička misija Esslingen razdijelila se na četiri zajednice: HKZ Esslingen, HKZ Nürtingen, HKZ Kirchheim i HKZ Filderstadt.

Svi članovi župnih vijeća s pastoralnim osobljem i njemačkom Župom svetog Pavla uključili su se aktivno u organizaciju i obilježavanje 50. godišnjice pastoralnog djelovanja na prostorima cijelog dekanata Esslingen-Nürtingen.

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split

U petak poslijepodne vjernici su se okupili u prostorijama Salemer Pfleghof gdje su imali priliku razgledavati izložene slike i popratne tekstove te se tako informirati o povijesti i događanjima kroz proteklih pola stoljeća. Organizirane su i razne radionice: kuharska, plesna, klapska, radionica zlatoveza, starohrvatskog pisma glagoljice i k tome prezentacije najboljih hrvatskih vina, a nakon toga prisutni su imali priliku uživati u domaćim specijalitetima.

Članovi Frame Würzburg dali svoja prva obećanja

Članovi bratstva Franjevačke mladeži Würzburg u subotu su, na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, prvi put obnovili svoja krsna obećanja. Povodom slavlja Hrvatska katolička misija Würzburg primila je goste, članove bratstava Frame i Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) pristigle iz Stuttgarta, Wiesbadena i Frankfurta. Podijeljenima u dvije skupine, domaćini su im pokazali gradske znamenitosti. Poslijepodne su […]

U 20 sati proslavljena je sveta misa zahvalnica uz klanjanje koju je predvodio fra Blaž Toplak, dušobrižnik iz Bad Cannstatta. U propovijedi je, između ostalog, naglasio: „Mi bismo danas rekli da su tradicija i jubileji lijepi. Ali ne može se živjeti samo od toga, a pogotovo na tome graditi budućnost. Boga treba prihvatiti u vremenu i prostoru. Bogu treba dati mjesta u svom životu“.

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split

U subotu u 17 sati u crkvi svetog Pavla organiziran je koncert klapske glazbe. Sve prisutne na početku je pozdravio župnik fra Josip Kulović i predao palicu voditelju programa Alenu Sačeku. Uz mušku klapu „Troplet“ nastupila je i ženska klapa „Carmen“ iz Sindelfingena.

Središnja proslava bila je zajednička sveta misa u nedjelju 2. srpnja u crkvi svetog Pavla koju je predvodio vlč. dr. Tomislav Markić, uz koncelebraciju vlč. Ivice Komadine, Volkera Webera, Stepfana Möhlera, Lovru Pavlića i župnika fra Josipa Kulovića. U prepunoj crkvi slavlju svete mise pridružila se i s. Milva Caro, referentica svih stranih zajednica u biskupiji Rottenburg-Stuttgart.

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split

Čestitajući prisutnima pedesetu obljetnicu djelovanja, don Tomislav je u svojoj propovijedi usporedio život jedne kršćanske zajednice s ljudskim životom pa su tako vizija, zajedništvo, program i dobra administracija oznaka jedne zrele zajednice, a prvi znakovi starosti nastaju zaboravom vizije koja ih je u početku okupila.

Župnik fra Josip zahvalio je svim svojim prethodnicima i pastoralnim suradnicima te svima onima koji su nesebično utkali svoj život i žrtvu kroz pedeset godina postojanja ovih zajednica.

Dubrovački biskup krizmao 57-ero Hrvata u Freiburgu i Bad Säckingenu

Iz ruku dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića sakrament svete potvrde u subotu i nedjelju u Freiburgu i Bad Säckingenu primilo je 57-ero krizmanika. Biskup je u subotu predvodio misno slavlje u crkvi Srca Isusova u Freiburgu kada je 39-ero mladih primilo sakrament svete potvrde. Sljedeći dan u Bad Säckingenu krizmao je 18-ero mladih. Misnim slavljen […]

Nakon misnog slavlja prisutni su pozvani na zajednički obiteljski ručak u i oko župne kuće gdje su maleni i mladi folkloraši uz svoje voditelje u predivnim narodnim nošnjama, na radost svih prisutnih, svojim plesom zatvorili slavlje pedeset godina rođenja njihove „Majke“, Hrvatske katoličke misije Esslingen.

fra Josip Kulović

Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split