Župa sv. Jeronima

Proslavu svetog Vlaha u Chicagu predvodio mons. Želimir Puljić

4. veljače 2024. u 16:44

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu u subotu je održana 13. Festa svetoga Vlaha. Organizaciju ovog prestižnog događaja potpisuje Klub Dubrovnik.

Bili smo na Hercegovačkoj noći u Chicagu! Ovo društvo dosad je u domovinu poslalo više od 50 tisuća američkih dolara

Šesta Hercegovačka noć održana je u hrvatskoj zajednici u Chicagu. Ova humanitarna večera upriličena je u subotu u dvorani Hrvatske župe Srca Isusova. Kao i dosad, Hercegovačka noć humanitarnog je karaktera. Ovoga puta svi prihodi bit će poslani u Čitluk, Udruzi Susret koja skrbi o djeci s posebnim potrebama. Više od 350-ero uzvanika uživalo je […]

Svečanu svetu misu u čast ovoga velikog i drevnog sveca predslavio je nekadašnji dubrovački biskup, a sada zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić koji ovih dana boravi u posjeti hrvatskim franjevcima u Chicagu. S njim su suslavili fra Marko Puljić, kustod hrvatskih franjevaca te fra Antonio Musa i fra Gabrijel Škibola iz župe sv. Jeronima.

Nakon svete mise stotinjak uzvanika uživalo je u ukusnoj večeri u župnoj dvorani hrvatske župe sv. Jeronima.

Tijekom večeri predstavljena je i relikvija Isusove pelenice, jedan od bisera dubrovačke katedralne riznice. Ova se relikvija svake godine nosi u procesiji ulicama Grada na blagdan svetog Vlaha. Molitvom i zahvalnim sjećanjem svi prisutni prisjetili su se i nedavno preminulog gospara Marka Paljetka, potpredsjednika Kluba Dubrovnik i zauzetog župljanina hrvatske župe sv. Jeronima.

Dijaspora.hr

Tjedan dana ranije, nadbiskup Puljić u istoj je pak župi predvodio pučku svetu misu. Bila je to prigoda i da nadbiskup Bogu zahvali na 50 godina svoga svećeničkog i 34 godine biskupskog djelovanja. Tom prigodom organizirano je i prigodno slavlje.

Djelić dojmova s koncerta KUD-a hrvatska baština u Chicagu

Kulturno-umjetničko društvo hrvatska baština iz Chicaga sinoć je, u dvorani talijanskog centra u blizini hrvatske župe sv. Jeronima, održalo svoj godišnji koncert. Ovo društvo okuplja sve one koji žele nastaviti njegovati hrvatski folklor po završetku jedne od hrvatskih škola u ovom velikom američkom gradu. Posebni gost za ovu prigodu bilo je Kulturno umjetničko društvo Prigorec […]

Nadbiskup će ostati još nekoliko tjedana u Chicagu gdje u mirovini živi i njegov brat fra Ilija Puljić koji je cijeli svećenički život darovao hrvatskim iseljenicima.