Pedeseta obljetnica

Prva misa na hrvatskom jeziku u New Yorku proslavljena 1913.

6. svibnja 2021. u 0:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Hrvatska katolička misija bl. Ivana Merza proslavila je u nedjelju 2. svibnja 50. obljetnicu organiziranog okupljanja pri župi Predragocjene Krvi u Astoriji u New Yorku, javlja IKA.

U tijeku uređenje trga cara Augusta

Početkom svibnja 2020. godine, nakon višegodišnjeg čekanja, Grad Rim je započeo s radovima na uređenju Trga cara Augusta (Piazza Augusto Imperatore) koji se nalazi između Mauzoleja cara Augusta (Augusteum) i zgrade Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Riječ je o nastavku velikih radova koji su započeti 1933. godine tijekom kojih je srušena cijela gradska […]

Misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s biskupom biskupije Brooklyn-Queens mons. Nicholasom DiMarziom, voditeljem misije vlč. Vedranom Kirinčićem, pastoralnim suradnikom vlč. Sašom Ilijićem te hrvatskim svećenicima koji pastoralno djeluju u New Yorku i New Jerseyju.

U misnom slavlju koncelebrirao je i don Robert Zubović koji je devet godina proveo kao dušobrižnik te misije, a koji je donio pozdrave bivših živućih dušobrižnika vlč. Antona Zeca i vlč. Antona Bozanića.

Vlč. Kirinić posebno je pozdravio predvoditelja misnoga slavlja biskupa Petanjka, nasljednika krčkih biskupa „koji su tijekom pedeset godina pastirskim srcem gledali na potrebe Hrvata u New Yorku i uvijek bili spremni udijeliti dušobrižnika kako bi se skrb za vjeru, kulturu i jezik Hrvata nastavio u ovoj misiji“. Zahvalio je nizu biskupa biskupije Brooklyn-Queens koji su uvidjeli potrebu dolazećih imigranata „otvorivši im svoje srce, dom i biskupiju i koji su omogućili vjernicima naše domovine da u novoj zemlji pronađu svoj dom“.

Biskup Petanjak u propovijedi je naveo važne datume iz povijesti objavljene u monografiji o misiji „Our Home Away from Home“. Prva misa na hrvatskom jeziku u New Yorku slavljena je 21. rujna 1913. godine u crkvi Sv. Klare jer je već prije Prvog svjetskog rata tu bilo toliko puno Hrvata katolika da se pokazala velika potreba za svećenikom i dušobrižnikom kako se doseljenici ne bi izgubili u dalekom svijetu.

Doček hrvatske dijaspore 1927. u New Yorku: Hotel je rasvijetljen s električnom rasvjetom, a upravitelj je Hrvat

Hrvatski etnički institut u Chicagu u svom bogatu arhivu čuva brojne zanimljive oglase iz 20. stoljeća koji se odnose na hrvatsku dijasporu. Među njima je i jedan iz 1927. godine – Transatlantic hotela iz New Yorka, u kojem je upravitelj Hrvat Dragutin Brešan, a putnicima se nude razne usluge – od smještaja i preuzimanja prtljage […]

Još masovnije doseljavanje Hrvata u Astoriju, poglavito iz Hrvatskog primorja, otoka Krka, Istre i sjevernojadranskih otoka dogodilo se početkom 60-ih godina prošlog stoljeća kada se još više pokazala potreba za stalnim dušobrižnikom među doseljenim Hrvatima. Kroz svih ovih više od stotinu godina uvijek je netko od hrvatskih svećenika bio uz svoj narod, a od 4. srpnja 1971., otkako je franjevac trećoredac fra Petar Runje slavio misu na hrvatskom jeziku u župi Predragocjene Krvi, postoji kontinuitet slavljenja misa na našem jeziku u ovoj župi. A u lipnju 1985. godine biskupije Brooklyn i Krk sklopile su sporazum po kojem se Krčka biskupija obvezala da će poslati svojeg svećenika Hrvatima katolicima u župu Predragocjene Krvi u Astoriji.

Biskup Petanjak rekao je da je ova misija izabrala za zaštitnika bl. Ivana Merza, mladića, akademski obrazovanog, ali mu to nije bilo zaprekom da bude gorljivi i založeni katolik koji je cijelim svojim bićem svjedočio kako razum, znanje i vjera moraju ići zajedno i trebaju prožeti sve pore ljudskog postojanja i djelovanja.

“Svi vi koji potječete iz Krčke biskupije možete biti još dodatno ponosni na svog nebeskog zaštitnika Ivana Merza jer je on mladica i plod neumornog rada krčkog biskupa i sada sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju smo stogodišnjicu rođenja za nebo proslavili protekle godine 13. i 14. prosinca. A biskup Mahnić je svojim djelovanjem početkom prošlog stoljeća postavio temelje Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije čiji je svijetli lik i izdanak bl. Ivan Merz“, rekao je biskup Petanjak.

Krčki biskup zahvalio je svim svećenicima koji su kroz stotinu, a napose pedeset godina djelovali u ovoj misiji. Potaknuo ih je da svojim uzornim svećeničkim životom uvijek ostanu povezani s Isusom Kristom, a vjernike koji se okupljaju u ovoj crkvi pozvao je da poput bl. Ivana Merza budu njihovi gorljivi suradnici jer su svećenici tu radi vjernika.

Hrvatska župa u Mississaugi traži pomoć za uređenje parkirališta

U Župi Hrvatskih mučenika u Mississaugi već duže vremena vidljiva je potreba za uređenjem parkirališta koje je u vrlo lošem stanju. Prije više od dvije godine zatraženo je dopuštenje od Nadbiskupije Toronto da se krene u taj projekt, no zbog početka pandemije preskočena je 2020. te je ponovno dobivena dozvola za izvođenje projekta. Parkiralište će […]

Zahvalio je i mjesnom biskupu mons. DiMarziju koji hrvatske vjernike očinskom ljubavlju prihvaća u svojoj biskupiji i koji brižno surađuje s našim svećenicima. U prigodi proslave zlatnog jubileja biskup Petanjak darovao je misiji kalež s likom njihova zaštitnika bl. Ivana Merza.