Sakrament spasenja

Rim: doktorirao vlč. Ljubo Zadrić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije

2. ožujka 2023. u 14:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Vrhbosanska nadbiskupija

Na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu u srijedu je doktorsku disertaciju iz dogmatskog teološkog područja obranio vlč. Ljubo Zadrić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije.

U Rimu doktorirala Anđela Jeličić Krajcar

Anđela Jeličić Krajcar na Papinskome sveučilištu Gregoriana u četvrtak je obranila doktorsku disertaciju „Žrtva hvale. Egzegetsko-teološko istraživanje poslanice Hebrejima 13,15″. Kako bi jasnije izložila kulturološku i teološku pozadinu „žrtve hvale“, autorica je studij započela pregledom antičkog konteksta u kojem se „žrtva“ (grčki: thusia) i „hvala“ (grčki: ainesis) pojavljuju u ambijentu poganskih kultova i svjetonazora. Drugo […]

Radnju pod naslovom „Crkva ‘sakrament spasenja’ i ‘posredovanje spasenjskog obećanja u svijetu’ kod Edwarda Schillebeeckxa i njegove implikacije za neke suvremene teologe“ izradio je pod mentorstvom prof. Nunzia Capizzija te je njezinom obranom stekao akademski status doktora teologije.

Svečanom činu obrane disertacije prisustvovali su, među ostalima: dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II., Igor Žontar, veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici, vlč. Marko Škraba, vicerektor Papinskog zavoda Sv. Jeronima u Rimu, vlč. Branko Jurić, vicerektor Papinskog zavoda Campo Santo Teutonico te kolege iz rimskih zavoda Germanicum et Hungaricum i Sv. Jeronima, kao i obitelj vlč. Ljube: majka, brat, sestra, nećaci i stric.

Hrvat koji je rođen u Kölnu doktorirao u Rimu

Franjo-Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, uspješno je obranio doktorsku tezu iz filozofije pod naslovom “Antropsko načelo i svrhovitost svemira” na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu. Mentor odnosno relator teze bio je prof. dr. Juan José Sanguineti, korelator prof. dr. Philippe Dalleur, a treći član povjerenstva prof. dr. Rafael Martínez. Dok su relator i […]

Vlč. Ljubo Zadrić rođen je 6. travnja 1991. u Prozoru gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku. Filozofsko-teološki studij započeo je u Sarajevu (2010. – 2012.), a završio i diplomirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu 2015.

Za đakona je zaređen 29. studenog 2015., a za svećenika 29. lipnja 2016. u Sarajevu. Kroz đakonsku godinu obavljao je službu u katedralnoj župi Presvetog Srca Isusova u Sarajevu.

Poslijediplomski studij započeo je 2016. također na Gregoriani gdje je 2018. i magistrirao. Od vremena odlaska u Rim 2012. pa do povratka u matičnu nadbiskupiju 2022. bio je član Papinskog zavoda Germanicum et Hungaricum.

Stepinčevo proslavljeno u Rimu

Hrvatska zajednica u Rimu proslavila je blagdan bl. Alojzija Stepinca u petak u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Svečano euharistijsko slavlje predslavio je kard. Lazzaro You Heung sik, prefekt Dikasterija za kler. Koncelebriralo je tridesetak svećenika, a na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici, javio je Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Na početku misnog slavlja rektor […]

Trenutačno je pastoralni suradnik u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. te profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Vrhbosanska nadbiskupija