Križu Svetom

Rim: Donosimo program korizmenog koncerta

1. ožujka 2024. u 8:52

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić

U subotu 9. ožujka 2024. u 19.30 sati u Rimu bit će održan korizmeni koncert pod nazivom „Križu Svetom“ Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin iz Svetog Martina na Muri.

Hrvatski svećenici studiraju na devet crkvenih (sve)učilišta u Rimu. Evo i drugih podataka

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić kao predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu obavio je redovitu godišnju vizitaciju Zavoda. Nadbiskup se susreo i obavio pojedinačne razgovore s upravom Zavoda, svećenicima pitomcima Zavoda, časnim sestrama i djelatnicima te obišao zavodsku imovinu. Uoči vizitacije održana je redovita godišnja sjednica Nadzornog odbora […]

Koncert je osmislio Dominik Padarić, voditelj Zbora Sveti Martin, ujedno i predsjednik Udruge te 27-godišnji student Kraljevne glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ideja koncerta koji će biti održan u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima jest očuvanje i prezentacija pučkih korizmenih popijevki i pjesama iz cijele Hrvatske koje nažalost padaju u zaborav, kao i prezentacija međimurske svetomartinske nošnje. Izvedbom ovog programa želi se pridonijeti očuvanju identiteta, izvornog glazbenog stvaralaštva i tradicije, te kulturne i etno baštine.

U Rimu održan koncert Zagrebačkog kvarteta

Povodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je koncert Zagrebačkog kvarteta. Na početku nedjeljnog programa sve okupljene pozdravio je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, istaknuvši svoju radost da se upravo u toj crkvi održava ovaj koncert, […]

Koncert je prožet svojevrsnom dramaturgijom. Sama tema izrazito je teška, što je popraćeno i izričito teškim glazbenim notama koje su isprepletene tijekom događaja.

Slušatelj se od samog početka može staviti u položaj promatrača Križnog puta jer sam koncert prati zapravo Spasitelja Isusa Krista na njegovoj kalvariji.

Koncertu bi trebao prisustvovati i veliki broj filipinske dijaspore u Rimu jer je članica Zbora i Chriztel Renae Aceveda (pobjednica Supertalenta 2023.) koja će, između ostaloga, i solirati na međimurskom dijalektu.

Lijepe vijesti iz Rima! Splitski franjevac najbolji je student!

Na Papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu rektor prof. Agustín Hernández Vidales dodijelio je fra Jerku Kolovratu Rektorovu nagradu za najboljeg studenta na poslijediplomskom studiju licencijata na Filozofskom fakultetu tijekom akademske godine 2022./2023. S obzirom na pastoralne obveze fra Jerko nije mogao osobno prisustvovati svečanoj dodjeli nagrade, stoga ju je u njegovo ime preuzeo fra Filip […]

PROGRAM

  1. Ja se kajem – (izvodi se uz litanije Krvi Kristušovoj) korizmena pučka popijevka; nap: Pjevnik 1895., harm. Tihomir Prša
  2. Tebe tražim – A. Mateljan; Š. Marović; obr. Dominik Padarić
  3. Počinje se slavna muka – 1909., Vilka Novaka – Napievi cerkvenih pesamah 1872.
  4. Gospin plač – solistice: Lucija Herman, Valentina Bogdan i Simona Sobočan – Dražen Kurilovčan
  5. Stala plačuć – trad. Korizmena popijevka
  6. Marijin plač – solo: Chriztel Renae Aceveda i Valentina Bogdan – obr./harm.: Dominik Padarić
  7. Bože moj, zašto si me ostavio – solo: Dominik Padarić: A. Klobučar
  8. Cjelivat ću, Gospodine – I. Sučić; harm.: I. Špralja
  9. Zašto trpiš, o Isuse mili – A. Hribar
  10. Sedem svetih žalosti (Oj, Marijo mati mila) – Nova Bukovica 1996., Obr./Harm.: Dominik Padarić
  11. Tužno plače – D. Kurilovčan
  12. Tiha noć se evo spusti – trad., Obr./Harm.; Dominik Padarić
  13. Veseli se, o Marija – trad., Obr./Harm.; Dominik Padarić