Krašić

Svećenik koji je djelovao u Torontu, Hamiltonu, Mississaugi i Oakvilleu proslavio 55 godina svećeništva i 30. obljetnicu biskupstva

19. srpnja 2021. u 11:13

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac u nedjelju je pokraj kipa bl. Alojzija Stepinca na krašićkom trgu proslavio 55 godina svećeništva i 30. obljetnicu biskupstva, javlja IKA.

Oproštaj sa svećenikom koji je 43 godine proveo u dijaspori

U nedjelju je na misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu upriličen oproštaj s vlč. Antom Kutlešom, voditeljem spomenutih zajednica. Vlč. Ante, koji je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, vodi spomenute zajednice od 1. siječnja 2011. godine do danas. Na kraju misnih slavlja okupljenima su se obratili predstavnici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo […]

Koncelebrirali su propovjednik na misnome slavlju vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, sisački biskup Vlado Košić, varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, tajnik Apostolske nuncijature Alfred Rayan D’Souza, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, domaći župnik Ivan Vučak i brojni svećenici.

Uvodeći u misu, biskup Jezerinac rekao je da je prošlo 55 godina kako je postao svećenikom i 30 godina biskupom, a kada je riječ o proslavi godišnjica “one imaju smisao zahvaliti prije svega dragome Bogu od koga dolazi svako dobro i ljudima, posebno onima koji su svaki na svoj način pridonijeli ovom slavlju, a posebno molitvom”.

U propovijedi biskup Bogdan osvrnuo se na životni put biskupa Jezerinca od rođenja i odgoja u zdravom obiteljskom ozračju u Jezerinama do umirovljeničkih dana.

„O svome pozivu i pripremi za svećeničku službu biskup Jezerinac kaže da je od ranog djetinjstva želio biti svećenik. Rođen i odgojen u tradicionalnoj poštenoj radničkoj kršćanskoj hrvatskoj obitelji, kroz osobnu i zajedničku molitvu, redovito primanje sakramenata ispovijedi i pričesti, pohađao je školu, pomagao u obiteljskome radu na imanju, pripremao se za život. Isus je od ranog djetinjstva, obiteljskog odgoja ušao u njegov život. Ništa posebnoga, senzacionalnoga nije se kod njega dogodilo, u njegovoj obitelji što se nije događalo i u drugim čestitim katoličkim obiteljima u ovome kraju i našem hrvatskom katoličkom narodu. Božji pogled zaustavio se na njemu. U čistome srcu, malenog dječaka, rodila se želja biti Kristov svećenik, slijediti Isusa, njemu se posvetiti potpuno. Onako kako je to bio krašićki župnik Vraneković, zasužnjeni nadbiskup kardinal blaženi Alojzije Stepinac i toliki drugi pastoralni djelatnici svećenici u ovim župama, kraju, narodu. A kad su ga roditelji htjeli upisati u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu stigla je odbijenica. Bilo je previše kandidata. Posredovao je i sami nadbiskup kardinal blaženik Alojzije Stepinac i Juraj je primljen u sjemenište. Zagrebački nadbiskup Franjo Šeper zaredio je Jurja Jezerinca za svećenika u zagrebačkoj prvostolnici 26. lipnja 1966. godine“, rekao je mons. Bogdan.

Hrvatska inozemna pastva: Detroit, Adelaide, Lyon i Nica bez hrvatskih svećenika

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije održana je, pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tome Vukšića, godišnja sjednica Vijeća HBK i Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu. Na sjednici su, uz predsjednika nadbiskupa Vukšića, sudjelovali nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća Tomislav Markić, […]

Govoreći o mladom svećeniku Jurju Jezerincu, mons. Bogdan podsjetio je da je u svećeništvo stupio s geslom „Služiti Gospodinu u veselju“, a obilježava ga vedar i veseo karakter, da je vedar i radostan Kristov apostol, svećenik.

Dodao je da o njegovoj predanosti svećeničkoj službi i radosti djelovanja u vinogradu Gospodnjem svjedoče i danas vjernici iz župa u kojima je djelovao, a to su Nova Gradiška, Završje Netretićko, Sesvetski Kraljevec i Cerje. Isto tako i vjernici iz hrvatskih katoličkih župa u Kanadi gdje je djelovao od 1980. do 1991. godine: u Torontu, Hamiltonu, Mississaugi i Oakvilleu.

„Mons. Jezerinac ostavio je neizbrisivi trag u srcima i dušama vjernika. Rado ga se sjećaju, javljaju mu se i posjećuju ga i danas”, napomenuo je biskup Bogdan.

Govoreći o biskupskoj službi mons. Jezerinca, istaknuo je da ga je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim pomoćnim biskupom 11. travnja 1991. godine. Imenovanje ga je zateklo na službi župnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Oakvilleu u biskupiji Hamilton u Kanadi. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za biskupa u zagrebačkoj prvostolnici 8. lipnja 1991. godine. Program svog biskupskog djelovanja sažeo je u geslu „Bog je mir i radost naša“.

Riječi zahvale na kraju su izrekli biskup Jezerinac i župnik Vučak, a vlč. dr. Novak pročitao je čestitku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

Kardinal Puljić s Hrvatima u Njemačkoj: Ono što se voli, za to se umire; a ono za što se umire, to ne odumire

Vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić boravio je od 9. do 11. srpnja u pohodu hrvatskim katoličkim zajednicama u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart u Njemačkoj te je podijelio sakrament potvrde ondašnjim krizmanicima, prenosi KTA. Kardinala Puljića u Stuttgartu je dočekao mons. Niko Ikić, voditelj HKZ-a u Ulmu i Ehingenu. Zajedno su pošli do Laupheima gdje ih je […]

Na misi su bili rodbina i prijatelji biskupa Jezerinca, izaslanica Vlade Republike Hrvatske Sanda Šimić Petrinjak, potpredsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i generali. Pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“.