Ujedinjeni u glazbi

Santiago: Najavljen koncert povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

12. svibnja 2022. u 9:21

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Čileu organizira koncert “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” koji će se održati u Gradskom kazalištu Las Condes 24. svibnja 2022. u 19.30 sati.

Otvoren Konzulat Republike Hrvatske na sjeveru Čilea. Hrvati su ovdje iseljavali zbog proizvodnje salitre

Svečano je otvoren Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Iquique na čelu s počasnim konzulom Hrvojem Bogdanom Ostojicem Pericem, koji već niz godina okuplja hrvatsku zajednicu i radi na očuvanju hrvatskog identiteta na sjeveru Čilea. Uz regiju Tarapacá, novootvoreno konzularno predstavništvo ostvaruje konzularnu nadležnost i nad regijom Arica y Parinacota. Uz prisutnost veleposlanice Mire […]

Ovaj koncert rezultat je opsežne suradnje VRH Santiago i Ministarstva vanjskih poslova Čilea, Uprave za kulturu povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Čilea i Hrvatske.

U realizaciju koncertne suradnje uključeno je i Čileansko sveučilište (Universidad de Chile) u čijem okrilju djeluje Nacionalni simfonijski orkestar Čilea te – kao partner s hrvatske strane – renomirana Zagrebačka filharmonija.

Biskup hrvatskog podrijetla imenovan vojnim ordinarijem za Čile

Papa Franjo imenovao je Pedra Ossandóna Buljevića vojnim ordinarijem za Čile, premještajući ga s naslovnog sjedišta La Imperial i iz ureda pomoćnog biskupa metropolitanske nadbiskupije Santiago de Chile, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa. Biskup Pedro Mario Ossandón Buljević Čileanac je hrvatskog podrijetla. Rođen je 16. listopada 1957. u Santiago de Chileu. Studij filozofije i teologije […]

U sklopu ovog projekta, održat će se dva simfonijska koncerta: prvi u Santiagu 24. svibnja 2022. u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske te drugi, u gradu Zagrebu, 23. rujna 2022. u prigodi čileanskog nacionalnog praznika (Fiestas Patrias).

Koncert “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” u Santiagu izvest će Nacionalni simfonijski orkestar Čilea pod ravnanjem šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, maestra Dawida Runtza, a kao gost solist nastupit će Nikša Bobetko (kontrabas). Na repertoaru koncerta naći će se djelo hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula (Anfitrion, Uvertira), Koncert br. 2 za kontrabas u h-molu Giovannija Bottesinija i 9. simfonija “Iz novog svijeta” Antonina Dvořáka.

Poznati argentinski vratar hrvatskih korijena: Otac je poginuo u nesreći, majka je izvršila samoubojstvo i dobio sam tumor. Ali uspio sam. Evo kako…

Igrao je u Argentini, Španjolskoj, Meksiku, Čileu i Paragvaju za klubove Rosario Central, Tenerife, River Plate i Olimpiju Asuncion, u sezoni 2005. u Čileu nije primio gol u 15 utakmica, odnosno 1352 minute, što je peti doseg jednoga nogometnog vratara u povijesti ove igre. Sam sebe ocjenjuje kao vratara ocjenom 6,5 na ljestvici od 1 […]

Simfonijski koncert u Zagrebu održat će se 23. rujna u Dvorani Vatroslava Lisinskog kada će Zagrebačkom filharmonijom ravnati stalni dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Čilea, maestro Rodolfo Saglibeni, a kao solist nastupit će renomirani čileanski pijanist Ignacio Lattore.

Ulaznice za koncert u Santiagu nalaze se u slobodnoj prodaju putem ove poveznice…