Požega

Sastanak biskupa zbog iseljavanja: Pratiti obitelji i pomagati njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu

2. veljače 2023. u 9:04

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Požeška biskupija

U Požegi je održana Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na kojoj je razmatrano stanje iseljavanja iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške biskupije i Srijemske biskupije te njegove posljedice.

Održane duhovne vježbe hrvatskih svećenika biskupije Željezno

Duhovne vježbe hrvatskih svećenika biskupije Željezno (Eisenstadt) održane su od 21. do 24. studenog u organizaciji Hrvatskog vikarijata u zamku Seggau blizu Graza. Petnaest svećenika okupilo se kako bi zajedno s voditeljem, umirovljenim vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, produbljivali duhovnost i promišljali o svećeničkom pozivu. Stavljajući naglasak na djelovanje svećenika u današnjem svijetu i njegovo […]

Na jučerašnjem sastanku bili su: Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit, Antun Škvorčević, požeški biskup, Đuro Gašparović, srijemski biskup, Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru i Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup.

“Svjesni da Crkva ne može zaustaviti procese gospodarske i druge socijalne naravi, utvrdili smo da u skladu sa svojim evanđeoskim poslanjem trebamo obiteljima i mladima pomagati da prepoznaju svoje dostojanstvo u cjelovitosti svoga poziva, koji nije svediv na materijalno pitanje. Istovremeno nam je s velikim razumijevanjem pratiti vjernike iseljenike i veliku pozornost posvetiti starijim osobama čiji se broj kod nas povećao, a koje ostaju same”, piše u priopćenju.

Biskup Svalina s Hrvatima u Australiji

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, u pratnji nacionalnoga ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića i voditelja HKC-a Wollongong fra Ive Tadića, posjetio je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sydneyu te se susreo s konzulom Ivicom Glasnovićem s kojim je razmijenio mišljenja o perspektivi Hrvata u ovome dijelu Australije. Biskup je u […]

Biskupi naglašavaju kako su pastoralni djelatnici u mjesnim Crkvama u suradnji sa socijalnim radnicima, uz materijalnu pomoć, pozvani zauzeto nastojati pružati starijim osobama i utjehu vjere te ih snažnije povezivati sa župnom zajednicom kojoj pripadaju. Pored toga, ističu, potrebno je da na čelu sa župnicima prate iseljene obitelji u inozemstvu i pomažu njihovo uključivanje u hrvatsku inozemnu pastvu, primaju ih s radošću kad pohađaju članove svoje obitelji i rodbine u mjestima iz kojih su potekli, kad se ondje žele vjenčati, krstiti djecu ili slaviti druge svete sakramente.

Zaključuju kako će se iskazivanjem dobrodošlice i svjedočenjem osjećaja vjerničke blizine omogućiti iseljenicima da osjete kako domovina nije tek zemljopisni pojam, nego zajedništvo koje se očituje u uzajamnom prihvaćanju i poštovanju te življenju vrijednosti koje potvrđuju njihov identitet.

Svećenik Požeške biskupije već 33 godine djeluje u Kamerunu

Nakon dvomjesečnog boravka u domovini, svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić, misionar u afričkoj državi Kamerun, vratio se u Biskupiju Ngaoundéré gdje djeluje već 33 godine. Neposredno prije odlaska iz Hrvatske, u Biskupskom domu u Požegi primio ga je biskup Antun Škvorčević. U razgovoru o programima ovogodišnje Misijske nedjelje osvrnuli su se i na projekte Biskupije […]

“To je ujedno i način na koji ih nenametljivo pozivamo da razmisle o svom povratku u domovinu”, zaključuju biskupi u priopćenju.