Sydney

Biskup Svalina s Hrvatima u Australiji

9. studenoga 2022. u 8:43

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, u pratnji nacionalnoga ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića i voditelja HKC-a Wollongong fra Ive Tadića, posjetio je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Sydneyu te se susreo s konzulom Ivicom Glasnovićem s kojim je razmijenio mišljenja o perspektivi Hrvata u ovome dijelu Australije.

Nakon 43 godine stižu odlične vijesti iz Australije: Taj postupak bio je montiran od strane jugoslavenske tajne službe!

Nakon 43 godine, osam mjeseci i 21 dana Vrhovni sud NSW-a naredio je danas sudsku istragu o osudama protiv takozvane “Hrvatske šestorke”. Podsjetimo, 1981. šestoricu Hrvata australske vlasti osudile su na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Među hrvatskom zajednicom u Australiji desetljećima je vladalo […]

Biskup je u petak posjetio i Hrvatsko veleposlanstvo u Canberri, gdje se susreo s veleposlanicom Betty Pavelich i savjetnicom Sandrom Tvrtković, s kojima je također razgovarao o situaciji i potrebama hrvatskih iseljenika u Australiji. U pratnji ravnatelja Markića i voditelja HKC-a Canberra-Queanbeyan fra Ante Šimunovića, franjevca Bosne Srebrene, posjetio je nadbiskupa Canberre i Goulburna mons. Christophera Prowsea s kojim se zadržao u radosnom razgovoru, u kojemu je nadbiskup Prowse naglasio važnost i značenje hrvatskih katolika i njihovih potomaka za život njegove Nadbiskupije.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U subotu je slavio Euharistiju u zajedništvu s vjernicima koji se redovito okupljaju u HKC-u Canberra-Queanbeyan, voditeljem Centra fra Antom Šimunovićem, fra Ivom Tadićem iz HKC-a Wollongong i ravnateljem Markićem, a pod misnim slavljem dvojica krizmanika primila su sakrament svete potvrde. Nakon nastupa folklorne skupine preko dvije stotine vjernika zadržalo se na zajedničkom ručku u dvorištu Centra.

U nedjelju je biskup Svalina boravio u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića u sydneyskom St. Johns Parku, gdje je u zajedništvu s voditeljem Centra zagrebačkim franjevcem fra Petrom Horvatom i mnoštvom vjernika predslavio dva nedjeljna misna slavlja. Zatim se susreo s brojnim vjernicima, među kojima su bili mnogi koji su se uključili u prikupljanje velike pomoći upućene stradalima u potresu na Banovini. Posjetio je i zajednicu hrvatskih časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje djeluju u pastoralnom centru u Sydneyu, kao i u domu za starije i nemoćne „Naselje kardinal Stepinac“, koje je izgrađeno za potrebe Hrvatske zajednice Sydney. Prisutne su bile sestre: Iluminta Antolović, Tereza Kuzmić i Margareta Kišić, dok se poglavarica s. Anđelita Šokić nalazi na odmoru u domovini.

Srijemski biskup krizmao Hrvate u Sydneyju

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, zajedno s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, boravi od 29. listopada u pastoralnom pohodu hrvatskim katolicima u Australiji i Novom Zelandu. Prvog dana pohodio je Hrvatske katoličke centre u Sydneyju: Summer Hill i Blacktown, gdje je s mnogobrojnim vjernicima slavio euharistiju, a 28-ero mladih […]

U ponedjeljak su biskup Svalina i ravnatelj Markić doputovali u Adelaide gdje su se također susreli s hrvatskim časnim sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, a sa zajednicom vjernika slavili su svetu misu u crkvi sv. Patrika. Prisutne vjernike ohrabrio je u strpljivom iščekivanju budućega voditelja Centra vlč. Luke Poljaka, čiji se proces imenovanja bliži realizaciji, a ravnatelj Markić zahvalio je povremenom i privremenom predslavitelju misnih slavlja na hrvatskom jeziku fra Ivi Tadiću koji mjesečno iz Wollongonga posjećuje ovu zajednicu vjernika, kao i časnim sestrama Slavici Turčić i Ljilji Muzić, koje u vremenu dok zajednica nema redovitog pastira neumorno skrbe o njihovim pastoralnim potrebama.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U utorak su biskup Fabijan Svalina, ravnatelj Tomislav Markić i fra Ivo Tadić posjetili generalnog vikara Nadbiskupije Adelaide mons. Deana Marina s kojim su razgovarali o imenovanju vlč. Luke Poljaka, svećenika Subotičke biskupije, voditeljem HKC-a Adelaide i o budućnosti hrvatskoga dušobrižništva u ovoj mjesnoj Crkvi. U poslijepodnevnim satima susreli su se s hrvatskim umirovljenicima u Hrvatskom klubu u Adelaideu i predsjednikom Kluba Krunom Batracom.

Rekolekcija hrvatskih franjevaca u Australiji

U četvrtak je održana rekolekcija (duhovne vježbe) za hrvatske franjevce koji djeluju u Australiji, a duhovni nagovor predvodio je fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Domaćin je bio fra Petar Horvat u Hrvatskom katoličkom centru St. John’s Park u Sydneyu. Sudjelovali su franjevci triju provincija: Bosne Srebrene, Hrvatske provincije sv. […]

Svoj pohod hrvatskim katolicima u Australiji biskup Svalina nastavlja posjetom Melbourneu i Geelongu, javilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.